Voor ons (Jochem en ondergetekende) dagfond spelers is Nat Issoudun het hoogtepunt van het jaar geworden.

We hebben ook naar deze vlucht toegewerkt omdat het een prachtige kans is om je kunsten te vertonen tegen heel Nederland. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden een flink meespelende factor. Het zal niet makkelijk zijn om je in de kijker te spelen als het een zware vlucht wordt en je woont op een wat verdere afstand. Of omgekeerd als je op één van de kortste afstanden woont en de duiven krijgen te maken met toenemende staart wind. Zo zal de ene keer de langste afstand voordeel ondervinden en de andere keer is het weer precies andersom.

Maar persoonlijk vlieg ik het liefst veel dagfondvluchten tegen de rest van Nederland. En als iedere afdeling toch ook zijn eigen spelletje kan spelen, dan is een Nationale vlucht alleen maar een mooie toevoeging.

Dit voorjaar kregen we onze duiven niet vroeg op de uitslag en het enige wat we anders deden dan andere jaren was verduisteren. Toen we daar mee stopten kwam er inderdaad een verandering en de voorlaatste NPO vlucht was alweer prima.

We hadden dus een goed gevoel maar het moet ook nog even gebeuren. Alles wat kon vliegen hebben we ingekorfd en het zag er niet naar uit dat het een zware vlucht zou worden. Toch hebben we ze goed voorbereid en hebben liever duiven die wat over hebben als ze terug komen dan duiven die vroeg vliegen en na enkele vluchten afgebrand zijn.

Hier heeft de zwaarte van het seizoen geen enkele invloed op de duif en elke jaarling duif krijgt gewoon 6 dagfondvluchten voorgeschoteld. En wie op de laatste vluchten het vroegst vliegt heeft daarmee de beste papieren verdiend om hier te overwinteren.

We hadden er 40 ingekorfd en ze stonden er geweldig op. We wisten ook dat de concurrentie op deze vlucht heel hoog zou liggen om dat de vliegduur (hier in Zuid-Holland) te vergelijken was met een pittige midfond vlucht. Dus veel liefhebbers die goed zijn in het bestuderen van weersvoorspellingen korven dan hele goede midfond duiven in en dat zijn dan vaak mijn grootste concurrenten op snelle dagfondvluchten.

Toen ik vroeger alleen de grote fond speelde deed ik dat heel behoorlijk en speelde ik mijn duiven st Vincent, Dax en Bergerac. Mijn grootste concurrenten op Bergerac met Zuidwesten wind waren niet mijn collega fond spelers maar de programma spelers die met hun dagfond duiven nog even een gokje waagden op Bergerac. En dit gevoel had ik nu ook weer !!

Maar het is zo als het is en dan moet je er ook gewoon staan. En het vertrouwen was er volop!

Jochem was op vakantie met zijn gezin en zijn schoonouders en zat ergens in Zuid Duitsland op zijn telefoon compuclub live te volgen.

Pascal was lekker op tijd en we wisten geen tijden van kortere afstanden. Dat wil ik ook niet want dat haalt veel van de spanning af. We hadden het idee dat de duiven nog wel een kwartiertje weg zouden blijven toen er plotseling uit het niets een duif op de klep viel. Het was een jaarling duivinnetje, één van Jochems favorieten. Een dochter van mijn stammoeder de “400” met een broer “539”. Haar nestzus was ook al een keer mijn eerste duif op een eerdere NPO vlucht. Het eerste wat in mij opkwam was even snel Jochem bellen terwijl ik dit niet met hem had afgesproken. Hij zat in Duitsland op zijn telefoon Issoudun compulive te volgen en zag de eerste duiven op de kortste afstanden arriveren en vertelde zijn vrouw en schoonouders dat als ik een vroege duif zou pakken er dan nu telefoon zou moeten gaan. Op dat moment ging zijn telefoon en vertelde ik hem dat er een duif was gevallen. Toch prachtig als je niets hebt afgesproken en dat dit dan zo loopt.

Het bleek de vroegste melding in het inkorfcentrum en dat is vaak een goed begin. Dan komt er iets later uit het Noorden een jaarling doffer aan steken, recht op de klep en dat bleek een zoon van “Wonderfee”(Piet Ros) te zijn,ook gekweekt uit een broer “539”. Dat bleek de 2e gemelde in het inkorfcentrum. Dan amper 3 minuten later valt een van onze beste oude duivinnen en 2e getekende.

Terwijl we die duif meldden vliegt er al een jaarling doffer. Die heeft het zo naar zijn zin dat hij een vliegshow boven Krimpen aan de lek opvoert en dat duurt bijna 2 minuten. Hij vervliegt in die tijd maar liefst 118 prijzen nationaal. En dat bedoel ik dus met een snelle vlucht. We maken een prima uitslag met 4 mooie vroege duiven en een mooi prijs percentage. Alles om tevreden te zijn. In een dik halfuurtje zijn de prijzen verdiend en dat op 580 km. Onze duiven spelen in de regio (rayon a) 1-3-5-10-28-34-43-44-52-53-54-57-75-81-83-84-86-94. Nationaal tegen bijna 27.000 duiven vliegen onze duiven 40-75-180-298 enz 40/23. We hadden ook nog jonge duiven ingekorfd en die zijn goed thuis gekomen en daar zijn we zeer tevreden over. Maar van enige vorm van competitie is hier helaas geen sprake. Hopelijk komen er binnenkort nog een paar mooie vluchten waar mijn jonge duiven kunnen laten zien wat ze echt waard zijn.

Fijne zondag!!