Hoe helpen we (weer) een prachtig concours om zeep.

Afgelopen Zaterdag vlogen onze duiven Brive voor mij 785 km ,wat een prachtige afsluiting had moeten worden van het dagfond seizoen 2021 eindigde op dezelfde vervelende manier als dat dit dagfond seizoen begon. Een drama voor alle duiven die verkeerd in de auto zaten en met een grote kater, veroorzaakt door gemengde gevoelens bestaande uit woede, machteloosheid en hoe lang moeten we dit nog pikken. De man die verantwoordelijk is voor de belading en het transport heeft kennelijk zo’n machtspositie binnen onze Zuid-Hollandse duivensport gecreëerd dat het tijd wordt dat hij wordt vervangen. Er zijn veel te veel indirecte bewijzen dat deze meneer, punt één niet op een eerlijke manier de duiven belaadt (waardoor een groot deel van de duivenmelkers wekelijks gefrustreerd hun hobby moeten bedrijven) en ook nog eens lak heeft aan regels zoals afgesproken.(bovenste rijen manden niet laden en open laten met warm weer).

We gaan beginnen met de vlucht zelf ,dinsdagavond ingekorfd voor Brive, we hadden onze hele ploeg duiven erop gezet. Deels om te bewijzen dat we echte dagfond duiven hebben, die dit klusje ook na een zwaar seizoen nog prima aankunnen. En deels omdat we al jaren roepen om een paar echte dagfondvluchten op het vliegprogramma (zoals in België) boven de 700 km. Als er dan eindelijk eens een mooie dagfondvlucht is van bijna 800 km( ook al is die pas half Augustus) dan voel ik me ook verplicht om in te korven.

Dinsdagavond mijn hele hok wat nog geschikt was( en niet gehinderd door de rui) ingekorfd, dat waren er dus 40. Duiven waren in prima conditie en de verwachtingen waren dan ook hoog.

Tot het moment dat we info binnen kregen dat er weer net als bij Salbris veel te veel duiven in de auto waren gepropt. Als we dan de temperaturen in Frankrijk er naast leggen 35/40 graden dan weten we al dat dit weer fout af gaat lopen. We zouden de bovenste rijen met manden vrij houden onder deze omstandigheden maar wat doen we? Maar liefst 25 duiven in de mand en de auto hartstikke vol laden met deze temperaturen dan weet je van te voren dat dit fout af gaat lopen .

Ik kreeg meerdere verzoeken van duivenliefhebbers om bij mij, op de dag van aankomst duiven te mogen letten. Ik heb iedereen afgebeld omdat ik wist dat dit een drama vlucht zou worden en ik kan echt wel tegen een stootje maar als een mand duiven onder deze omstandigheden tegen het dak van de vrachtauto aan zit, dan weet je dat die al verslagen zijn voordat ze gelost zijn. Onder deze omstandigheden is de plaats van de manden in de auto helemaal bepalend of je wel of niet een goed vlucht resultaat gaat behalen. En aangezien ik er van uit mag gaan dat die goede plaats in de auto niet door mijn duiven wordt ingenomen zakt de moed je al in de schoenen voor de lossing.

Toen ook de vlucht nog eens een dag werd uitgesteld, had ik totaal geen vertrouwen meer in de afloop van deze vlucht vanuit Brive. Deze vlucht zou meer een een kwestie van overleven en thuis zien te komen worden (voor de meeste duiven) dan een mooie wedvlucht. Toen ik vrijdag op onze club mijn bezorgdheid hier over uitsprak, reageerde Jan ongehoord fel (Jan is een van de oudste en beste duivenspelers van Nederland die ik ken) Hij zei letterlijk “Een goede plaats in de vrachtauto is zo bepalend, dat dit zelfs op st Vincent nog bepaald of je wel of niet een goede uitslag neerzet” En hij onderbouwde zijn uitspraak met een aantal voorbeelden uit het verleden.

Toen de duiven Zaterdag werden gelost kreeg ik dan ook totaal geen opgewonden gevoel van yes we gaan ervoor zitten. Je hoopt natuurlijk stilletjes op wel een vroeg duif maar ik heb heel weinig al van te voren zo negatief gevoel gehad als nu. En sprak dit ook al uit tegen iedereen voor dat de duiven los waren.

Een hitte protocol schijnt alleen in te gaan als het hier boven de 30 graden is maar als het in Franrijk zoals nu op sommige plaatsten 40 graden is dan proppen we de manden en de auto maar gewoon vol. De verwachtingen waar dus laag maar rond 7 uur betrokken we onze post en alleen Jochem en mijn kleinzoon Mees (10) die een poosje bij Opa logeert waren van de partij. Er waren 200 duiven ingekorfd in ons inkorfcentrum door bijna alleen overnacht fond spelers. Toen de snelheid bleef zakken en onder de 1100 meter kwam wisten we dat mijn angstig vermoeden uit zou komen.

Dan rond 21.00 komt de verlossende duif uit de lucht vallen en die had er aangetrokken, na bijna 13 uur vliegen en met een snelheid van 1013 meter was hij eindelijk thuis. Een geweldige prestatie van dit kleine licht geschelpte 2 jarige doffertje die zijn 7e dagfondvlucht dit jaar met glans afsloot. Hij was al geëindigd al de 6e beste dagfond doffer in ons rayon met 5 prijzen en vloog van de zware Chateauroux ook al een mooie vroeg prijs. Zijn vader is “Robinjo”( A en D Van den Driessche) en moeder is een dochter van “Young Powerboy” (Stoop van Huizen) x Juweel een combinatie die het hier goed doet. Het bleek de 2e duif te zijn in ons inkorfcentrum en we hoopten op meer aankomsten.

Ruim 10 minuten later komt de “Bergeraccer” als een streep uit de lucht duiken maar schrok van Jochem en Mees die net -vanuit de schuur- wat verlichting aan het aanbrengen waren. Hij vloog terug richting buurman Arie en viel daar op de schuur precies wat hij de week ervoor op Bergerac had gedaan. Toen het licht uit ging en ik hem riep was hij zo binnen.

Heel knap van deze jaarling na zo’n zwaar seizoen en 6 dagfondvluchten nu nog even in 14 dagen Bergerac en Brive succesvol afhaspelen. Een geweldig doffertje uit mijn Havenith stamvader die met deze prestatie nog zelfs bij de overnacht fond duif kampioenen eindigt (6e in het rayon). Dan 5 minuten later komt nummer 3 een blauwe duivin gekweekt uit Zoon Super Mario v.d. Made Achthuizen/eigendochter x dochter 781 Ruitenberg (broer Bliksem Vanabeele) x eigendochter. En dan valt het stil en wordt het lang wachten.

Tot bijna half 8 de volgende morgen, dan komen er bijna 2 tegelijk en heel langzaam komt de één na de ander naar huis. De hele zondag door hebben we duiven gekregen tot laat in de avond en maandag morgen voor half 7 zaten er weer 2 te wachten en nu moeten we er nog 3 of 4 dacht ik. We vlogen deze vlucht eigenlijk alleen tegen de overnacht duiven en de uitslag was nog redelijk goed. Tegen 200 duiven 2-4-5-19-20-21-25-32-33-35-37-39 40/12.) Ook in groot verband zaten we er goed bij en vliegen we ook 12 prijzen.

De jonge duiven was weer huilen met de pet op, ondanks dat ik trots op ze ben en ze in prima conditie verkeren was het hier weer een kansloze missie. Alle jonge duiven kwamen weer terug vliegen en zolang er zo geladen en gelost wordt blijven we hier gewoon kansloos. De eerste 65 duiven komen uit 2 clubs (Gouda en Bodegraven) en als er 128 prijzen verdient zijn zijn er 10 in rayon A .Ik zou zeggen, lekker zo doorgaan dan houden we geen liefhebber met verstand meer over die hier nog met de jonge duiven speelt volgend jaar. Als jullie pretenderen betere duiven te hebben rouleer dan een keer of laad onze duiven al is het maar één keertje samen met jullie in de auto die automatisch lost. Ik snap echt niet dat dit gewoon door blijft gaan en iedereen er naar kijkt, waarneemt, en niemand ingrijpt.