Het wil nog niet echt lukken

Wat moet je er mee als het maar niet echt wil lukken. Ik las niet zo lang geleden een stukje op Facebook van leeftijd genoot André. André die al jaren gewoon is om in kampioenenstijl te spelen kreeg de wind er bij zijn duiven maar niet onder. Alles klopte en toch kwamen zijn duiven niet aan de kop van de uitslag. Hij snapte er echt helemaal niets van. Je hoeft een aap niet te leren klimmen en André niet te leren hoe met duiven te spelen.

Ook bij ons is het op dit moment van het zelfde laken en pak. Duiven zijn kwalitatief goed, gezond (worden regelmatig door de dierenarts gecheckt) ,trainen en eten geweldig en toch wil het niet echt lukken. Op één keertje na ,dat was toen ook de enige mooie (midfond) vlucht die we dit jaar gehad hebben.

Excuses zijn er niet want onze duiven zitten in dezelfde manden als de duiven van de liefhebbers waar het wel lukt om wekelijks kop te vliegen. Ik ben geen man die af gaat zitten wachten en wekelijks voor spek en bonen mee wil vliegen. Maar waar ik wel op wacht is dat er eindelijk vluchten komen waar ik mijn duiven voor gekweekt heb. En dat zijn de vluchten boven de 500 km en dan het liefst met “duivenweer”.

Moet ik nu een duif opruimen die ik gekweekt heb uit duiven die boven de 550 km met duivenweer een 1e NPO hebben gevlogen? Opruimen omdat hij met een snelheid van 1500 meter/p/m en een hoop regen op een vlucht van 230 km een middenmoot prijs vliegt? Ik dacht het toch niet,ik blijf ondanks het voor mij misschien slechtste seizoen ooit, gewoon vertrouwen houden in mijn duiven .

Overal zie je dat de mannen met snelle (of veel snel bloed) duiven op dit moment de dienst uitmaken. Misschien heb ik de fout gemaakt door alleen maar te kweken uit duiven die met duivenweer boven de 500 km het verschil kunnen maken. Al mijn duiven stammen namelijk van dit soort duiven af en kunnen die klus mijn inziens ook allemaal klaren.

Toen wij in 2007 de HAFO duiven van Jan Nooyens uit het Belgische Poppel in onze stam dagfond duiven brachten kwam er een boost van snelle (halve) fond duiven op ons hok met 1e prijswinnaars op de midfond in de hele afd.

De laatste jaren hebben we alleen nog maar duiven gekweekt uit zware dagfond duiven. Daarom durfde ik in 2021 ook heel mijn hok na 5 zware dagfondvluchten op Brive ochtend lossing te zetten.

We hebben (om toch wat allrounder te worden) afgelopen jaar echter wel enkele snellere dagfond duiven aangeschaft en ingebracht in onze eigen stam. We gaan die binnenkort met de jonge duivenvluchten testen.

Ondanks dat we tot nu toe wekelijks teleurgesteld zijn in de prestaties van onze duiven zit er niets anders op dan te wachten tot het eindelijk zomer gaat worden. Het is niet eenvoudig om gemotiveerd te blijven als er geen successen zijn. Maar de gedachten dat we zo dadelijk (als het toch een beetje zomer wordt) misschien nog een paar hele mooie successen neer kunnen zetten houdt ons gemotiveerd! We kijken alweer uit naar volgende week en hopelijk beter weer!!