Het seizoen 2019 is begonnen.

Het vliegseizoen is weer van start gegaan en eind deze week gaan we weer met de doffers naar de club. Vandaag zondag 24-3 is voor mij het seizoen 2019 dus weer begonnen. Mijn 32 vliegdoffers zitten vandaag precies een week op weduwschap. Gisteren hebben de doffers een paar uur hun duivin terug gehad en dat voelde goed. De doffers zijn vanaf verleden week zondag elke dag 2 keer los geweest en trainden alweer ongelooflijk. Ze waren de laatste 2 weken maar een enkele keer los geweest en vanaf de laatste vlucht in 2018 niet meer. Dat belette ze niet om na twee keer los laten gewoon weer dik een uur te trainen. Het ging eigenlijk zo hard dat ik vrijdag maar besloten heb om naar 45 minuten trainen de klep te openen. Dat inkorten van de training hielp maar voor een paar duiven, de anderen bleven gewoon door kachelen. Sommigen al met hangkrop en grote vleugelslagen eigenlijk een beetje te gek maar ja ik zie ze liever zo dan andersom. Het is normaal dat weduwnaars pas weduwnaar worden nadat ze 2 weken op weduwschap staan. Dan zijn de doffers over hun verdriet heen en krijgen hun hormonen een positieve invloed. Ik ben er dan ook een grote tegenstander van om doffers die al enkele weken/maanden gescheiden zijn weer vlak voor de vluchten te her koppelen. Dit met als argumentatie omdat ze anders nog zo lang op weduwschap moeten staan.

Ik weet nog goed dat Bertus van de Horst eind jaren negentig zijn doffers al maanden gescheiden had zitten en dat ze dagelijks ongelooflijk trainden. Hij was ze soms anderhalf uur kwijt. Hij wilde toen zijn weduwnaars enkele weken voor de vluchten weer koppelen en 10 dagen laten broeien. Toen hij aan mij vroeg wat ik hier van dacht vertelde ik hem dat hij het paard dan achter de wagen zou spannen. Ik legde hem uit dat er op dat moment niemand in Gouda en omstreken was wiens doffers zo trainden als zijn doffers. Opnieuw koppelen en 10 dagen laten broeden zou er voor zorgen dat ze veel minder zouden gaan trainden en ze na de scheiding weer opnieuw 14 dagen in een dip zouden komen. Ik vertelde Bertus dat hij beter één of twee keer per week de doffers hun duivin kon geven en daarna een paar keer wegbrengen. Niet echt overtuigd besloot Bertus mijn raad op te volgen. Het werd dat seizoen het beste seizoen ooit voor Bertus .Hij vloog wekelijks de sterren van de hemel en hield dat ook gewoon het hele seizoen vol. Zijn “68” vloog dat seizoen de ene na de andere kopprijs in Zuid-Holland en alle liefhebbers in Gouda die nu nog duiven hebben weten dat nog heel goed. Deze doffer vloog 5x de 1e in pv het Centrum en maar liefs 14 x in de eerste 5. In een tijd dat er nog honderden oude duiven werden ingekorfd in pv Het Centrum.

Mijn doffers zitten nu nog in de dip periode en zoals je op het filmpje (door Jochem gemaakt toen hij vrijdag even langskwam vanuit zijn werk) kunt zien voer ik mijn doffers altijd in hun voerbak. Ik zie dan hoe het met ze is gesteld. Sommigen eten gewoon nog niet zoals het hoort. Deze doffers zijn nog verdrietig en missen hun duivin nog. Andere eten goed maar zijn ook niet bij de les. Sommigen pakken het al wel goed op en koeren en klapperen er vrolijk op los. Elke duif is anders en voordat je een ploeg echte weduwmannen hebt zitten ben je een paar weken verder.

De jonge duiven zijn deze week ook voor het eerst dagelijks los geweest en lopen elke dag een uur op het dak van het hok. Vliegen doen ze alleen van het hok naar de schuur en visa versa (afstand ongeveer 4 meter) Maandag gaat dat veranderen en jaag ik ze met de bezem allemaal de lucht in en na een paar dagen opjagen vliegen ze dan allemaal.

Iedereen een geweldig sportseizoen 2019 toegewenst.

Martin.