Het seizoen 2018 is begonnen dit weekend, de eerste africhting vanuit Meer is vervlogen op zaterdag 31 Maart.
Hadden 7 laten jongen 2017 mee, deze hadden alleen de africhtingen met de kar van P.V. de Zwaluw te Oudewater in de vleugels. Vandaar dat we ze gelijk vanaf het begin wilde meegeven in het nieuwe seizoen. De eerste duif arriveerde na ruim een half uurtje en de rest kwam aardig verspreid naar huis. Dan blijkt weer eens dat deze duiven toch meer moeite hebben dan de jongen die het hele jongen duiven programma hebben afgewerkt. Uiteindelijk waren ze in de middag allemaal weer teruggekeerd op het hok.
Volgende week voorspellen de meteorologen mooi weer voor in het weekend, dus gaan alle duiven mee zoals het er nu voorstaat. Asse-Zellik staat dan op het vluchtprogramma. Morgen gaan we ze voor het eerst nog even een stukje wegbrengen(+/- 25 km) zodat de gps-jes weer worden gereset.
Zoals alle voorgaande jaren hebben we als vereniging gebruik gemaakt van de eerste africhting om alle constateerapparatuur te testen van alle liefhebbers en inkorfsystemen van de vereniging. Vandaar dat er ook een uitslag was gemaakt en tot onze verbazing stonden wij er ook nog op vermeld!!!.
Deze winter hebben we niet stilgezeten en zijn er weer nieuwe duiven op het kweekhok gekomen, dit ter versterking van het vlieghok in de toekomst. Er zijn inmiddels rond de 80 jongen gespeend en deze hebben we verdeeld over twee hokken. De afgelopen jaren hadden we dezelfde hoeveelheid duiven op één hok en bleven er altijd gemiddeld 60 over aan het einde van het seizoen. Wij zijn van mening dat dit dan ook het maximum is wat dit hok kan hebben vandaar deze verdeling van 60/20. De jongen zijn prima opgekomen, dit mede door de toediening van Jan Smit kruidenelixer in het water op het kweekhok. Prima mest over de hele periode en geen afvallers. De afgelopen jaren gaven we dit ook aan de duiven, maar sinds dit jaar weer rechtstreeks bij Jan Smit vandaan en hebben het twee weken achter elkaar gegeven met een extreem effect op de duiven. Duiven zaten er nog strakker bij en de mest was perfect. Daarna drie a vier keer in de week gegeven met een prima resultaat.
Deze periode ook gebruikt om met elkaar veel te praten over de duiven (Terugkijkend en zeker kijkend naar de toekomst). Kweekkoppels gemaakt op papier, verzorging van de duiven en zeker over het voersysteem voor dit jaar. Gaan het dit jaar op een andere manier proberen wat voeren betreft, want hebben het idee dat we de duiven tekort deden de afgelopen jaren.
Het vlieghok hebben we deze winter aangepast om nog meer zonlicht in de hokken toe te laten, invliegkleppen vervangen door plexiglas met als resultaat veel lichtere hokken. Ook het besluit genomen om met 24 weduwnaars te gaan vliegen en daarvoor een hok verbouwd tot weduwnaarshok. Nu zijn er twee hokken van 12 weduwnaars naast elkaar. Rest van de koppels gaan weer op nest naar de overnachtvluchten.Deze nestduiven zitten nu overigens op weduwschap om in te vliegen en worden gekoppeld naar de ochtendlossingen toe waar ze voor ingedeeld zijn. Dat ze met inkorven op +/- 10 dagen broeden zitten.
De voorbereiding op het nieuwe seizoen begon al eind 2017 met het reinigen van de duiven voordat de rui echt ging beginnen. Duiven kwamen niet meer los om de rui te stimuleren.
Mestonderzoek laten verrichten door Ko Schoemakers en duiven mankeerde niets, waarna we ze de verplichte enting tegen de paramixo hebben gegeven.
Begin van 2018 een paratyfuskuur met aan het einde een enting daartegen.
De vliegers hebben de eerste ronde van de kwekers grootgebracht en hebben in de periode van broeden een kuur tegen het geel gekregen en vorige week de duiven behandeld tegen de luizen.
De vliegers zijn dus helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en hopen dat het een mooi seizoen wordt, wij hebben er een iedergeval weer veel zin in.
Pascal