We hebben het eerste duivensportweekend aan ons voorbij laten gaan! De reden was het weerbericht op vrijdag dat veel regen voorspelde op zaterdag. De kans was heel groot dat de duiven niet op zaterdag gelost konden worden. En dan zie ik geen meerwaarde in een africhting van 50 km. En als er volgende week opnieuw dit weer wordt voorspeld, passen we weer. Een ervaren duif die zelf een paar keer is weggebracht heeft dit soort africhtingsvluchtjes niet persé nodig.

We zijn in ieder geval blij dat onze duiven lekker thuis zijn gebleven. We hebben dit weekend wel de doffers en duivinnen samen laten komen en die hebben twee uur heerlijk liggen kroelen. Zo brengen we onze duiven langzaam maar zeker op weduwschap. De doffers beginnen steeds meer op weduwnaars te lijken in hun gedragingen en de duivinnen worden ook nijdiger en dat was al goed te zien toen ze bij hun doffers werden gelaten.

Rond de middag kwam Jochem op bezoek en hebben we samen de duiven een preventieve luizen druppel gegeven. En ondertussen de duiven rustig één voor één bekeken. En de duivinnen gelijk weer losgelaten in hun eigen afdeling. We waren het er samen over eens dat we een mooie ploeg duiven tot onze beschikking hebben dit jaar. Nog even geduld en we gaan het meemaken.

Verleden week hadden wij een zeer goed spelende postduivenliefhebber op bezoek. Nadat hij mijn doffers in hun bakken zag, vroeg hij mij waarom ik de nesten bij de weduwnaars niet had opgeruimd. En of ik dat bewust had gedaan. Ik heb hem toen verteld dat ik wel degelijk heel bewust die nesten in tact laat. En dat eigenlijk al doe zo lang ik duiven heb.

Hij vroeg me wat de reden was hierachter en toen ik hem dit uitlegde, knikte hij begripvol. Hij vertelde mij dat zijn doffers (waar hij wel de nesten van had opgeruimd) veel natte mest hadden en het hem opviel dat er bij mijn doffers geen nat poepje te zien was. Ik vertelde hem dat weduwnaars( en vooral jaarlingen) waar de duivin van af wordt gepakt daar gestrest van worden. Als ze ook nog jongen hebben groot gebracht en die worden ook weggepakt, dan vergroot dit de stress nog meer. En als je dan ook de nesten opruimt dan blijven ze vaak een beetje ontgoocheld en met veel stress achter in hun schone (maar) lege bak. Ik vertelde hem dat ik de nesten pas weghaal als ze echte weduwnaars zijn en dat is meestal na een week of drie. Ik ben er van overtuigd dat deze kampioen dit het volgend jaar ook zo gaat doen. (Wie oren heeft die hore).

We zitten ondertussen al lekker in het wedstrijd ritme wat betreft het verzorgen van onze vliegduiven en hopelijk worden de weersomstandigheden beter, zodat we volgende week weer een wedstrijd verslag kunnen maken. Ondertussen genieten we met volle teugen van de band die we met onze doffers aan het opbouwen zijn. Wat kan duivensport toch mooi zijn!!