Golden 10.

Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan een geweldig postduiven evenement genaamd de “Golden 10”.Vroeg in de morgen werd ik opgehaald door Pascal en reden we gezamenlijk eerst naar Breda, waar we vriend Paul hebben opgepikt.

Daarna gingen we gedrieën via Oosterhout richting Elshout. GPS had een kijkochtend georganiseerd waar hun koopwaar kon worden bezichtigd. We waren alle drie heel erg geïnteresseerd in de late jongen van Falco Ebben en dit was een mooie kans om deze duiven even door onze handen te laten gaan.

Een duif kopen zonder deze te hebben vast gehad vind ik geen goed idee en heb ik één keer gedaan en dat was op dringend advies van iemand die ik blind vertrouw. Ik vind het dan ook een heel goed idee van GPS om zo’n kijkochtend af en toe te organiseren.

De laatste keer dat ik in Elshout ben geweest was toen de duiven van Henri van de Berg te koop werden aangeboden en er ook een kijkdag werd georganiseerd. Ik heb toen een paar dagen later online een prachtige doffer kunnen kopen die ik zeker niet had gekocht als ik hem niet eerst vast had gehad. Nadat we de duiven van Falco hadden bekeken en een bakkie koffie hadden gedronken vervolgde we onze reis richting de “Golden 10”.

Aangekomen op de locatie zo rond kwart over elf was het al behoorlijk druk en zagen we de ene na de andere bekende liefhebber richting de verkoopzaal schuifelen. Toen we daar ook binnen stapten was het al een drukte vanjewelste. Meerdere mensen met een oriëntaals uiterlijk waren druk aan het live streamen en toonden hun klanten aan de andere kant van de wereld zelfs de kleur van het borstvlees van de te koop aangeboden duiven.

Ook andere aspirant kopers en kijkers waren volop duiven aan het keuren en de duiven werden vaak van de ene keurder naar de andere keurder doorgegeven zonder ook maar weer terug gezet te worden in hun tentoonstellingskooitje. Er was dus echt volop belangstelling !!

En dat was logisch ook want nu had iedereen de kans om zelf te zien wat geweldig presterende liefhebbers in België en Nederland op dit moment onder de pannen hebben zitten. Ik hoopte daar een Golden 10 liefhebber te ontdekken die echt nog iets van een eigen ras had gecreëerd.

En daarmee bedoel ik dat duiven over dezelfde raseigenschappen beschikken. Veelal van het zelfde fenotype zijn en eigenschappen bezitten die jouw eigen duiven thuis nog kunnen verbeteren. Helaas zijn zulke liefhebbers bijna niet meer te vinden. Dit heeft veelal te maken met het feit dat het creëren van een eigen ras tegenwoordig eigenlijk alleen maar lastig is.

We zien steeds meer dat liefhebbers gewoon alleen maar bezig zijn om zo goed mogelijk te spelen en het totaal niet uitmaakt of ze ondertussen wel of niet een eigen ras creëren. Deze liefhebbers zijn dan wel verplicht om veel duiven te blijven kopen om hun eigen bestaande duivenbestand op peil te houden. Dit systeem gaat dan echter vaak gepaard met heel veel duiven kweken en uittesten en dan maar hopen dat er weer een of meerder toppers bij zitten.

Nadat we alle te koop aangeboden duiven bekeken hadden, wisten we niet hoe snel we het lokaal (waar de duiven waren opgesteld) moesten verlaten. En nadat we even buiten frisse lucht gehapt hadden en vriend Sam zich ook bij ons had gevoegd, gingen we met zijn vieren napraten in het restaurant onder het genot van een super lekkere uitsmijter. We waren het over een ding eens: het was een waardevol en leerzaam bezoek. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we alle vier met een heel tevreden gevoel en vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen 2024 gaan beginnen.

Fijne zondag!