Ergernis ten top.

Het is weer zover, de ergernis loopt weer de spuigaten uit.Er moest eerst weer een vlucht plaats vinden waar we het verschil tussen de plaats in de duiven auto ontzettend goed konden zien. Dat was dus afgelopen vrijdag toen onze duiven werden gelost in Pont st Max.Een makkelijk vluchtje waar hoge snelheden werden gemaakt en waar extreem zichtbaar werd hoe een bepaalde groep liefhebbers in Gouwe en Ijssel wekelijks in de maling worden genomen(en dat al jaren lang).Afgelopen jaar heb ik een blog gewijd aan het fenomeen “bevoorrechte plaatsen in de duiven auto”. Het bleek dat bepaalde clubs wekelijks op bevoorrechte plaatsten in de auto zaten. Clubs waarvan hun duiven wekelijks als eerste het luchtruim mogen kiezen. Vaak valt hun grote voordeel niet op maar af en toe valt het extreem op. Verleden jaar viel het zo extreem op dat ik besloot helemaal niet meer op de na lijn in te korven. Ik schreef hier toen een blog over. Gelukkig pakte een bestuurder dit op en hij besloot tot actie over te gaan. De oude duiven werden dit voorjaar continu gerouleerd en wat ik verwachtte gebeurde ook.

Voor het eerst in jaren bleken de duiven in rayon a geen millimeter minder te presteren dan de duiven in rayon b. Eindelijk gerechtigheid zou je zeggen. Helaas was dit rouleren van korte duur en vanaf de eerste jonge duivenvlucht werden onze duiven weer achterste voren opgehaald om weer bijgestopt te worden. Dat resulteerde weer in abnormaal veel gewonde en geschaafde duiven. Deze bijgestopte duiven komen namelijk bijna altijd in de onderste twee lagen in de auto terecht. Die klappen dus altijd tijdens het lossen met veel geweld op de grond.(Daar hebben de bevoorrechte duiven dus ook nooit last van).Toen ik navraag deed bij een bestuurder of dit “bevoorrechtte laden” weer werd toegepast werd dit bevestigd. Er werd mij medegedeeld dat men zou proberen om met de na lijn vluchten weer te rouleren. Daar kun je het dan mee doen.

Als we zien wat de bevoorrechtte plaatsen afgelopen week weer klaar maken dan zou je gewoon stoppen. Ik weet van enkele clubs in rayon a dat ze wekelijks achterste voren worden opgehaald. Dat is de Vriendschap Krimpen ad Ijssel, de Postduif Lekkerkerk en onze club in Krimpen ad Lek. De snelheden die in deze clubs gehaald werden zijn respectievelijk 1714m,1718m en 1715m. Dat ontloopt elkaar dus bijna niks. Op deze snelheid zijn er dan in de club Bodegraven al ongeveer 150 duiven geklokt.

Als we naar de totale kring uitslag kijken is het verschil zo extreem dat het weer lijkt of rayon a met sierduiven speelt. Er staan 2817 duiven in concours de eerste 40 prijzen worden gewonnen door duiven van rayon b. Als er 200 prijzen zijn gewonnen dan zijn daarvan 16 duiven van rayon a. En deze 16 duiven horen ook nog eens bijna allemaal in de vlieglijn van rayon b thuis. Het is om compleet moedeloos van te worden en zeker nu je weet dat dit wordt veroorzaakt door een oneerlijke belading. Dat heeft iedereen dit voorjaar wel kunnen zien toen de oude duiven werden gerouleerd. Wekelijks je duiven inkorven en weten dat ze overal bijgestopt worden en vaak in de onderste 2 rijen terecht komen is haast niet vol te houden. Respect op brengen voor de bevoorrechte duiven en liefhebbers is ook haast niet meer op te brengen.

Laten we voor dat iedereen er hier in rayon a de brui aan geeft snel beginnen aan een eerlijk systeem. Zodat iedereen aan de beurt komt om bijgestopt te worden. En iedereen ook af en toe eens op de beste plek in de auto terecht komt. Zoals het nu gaat is het voor liefhebbers met ambitie in rayon a gewoon niet vol te houden. Hopelijk pakken de bestuurders dit weer snel op en anders moeten we dit maar eens voor de tucht en geschillen commissie brengen. Voor mijn gevoel is dit namelijk gewoon een bepaalde vorm van fraude. Niets meer en niets minder.

Martin.