Er wordt gewerkt.

We zijn op dit moment druk met het selecteren op andere hokken. Op ons eigen hok hebben we al geselecteerd en zijn er al flink wat uitgeselecteerd. Zodat we de duiven goed kunnen laten uitruien (ze hebben nu wat meer ruimte). Elke dag een paar spitskolen in de ren en die worden toch bijna in een dag tijd helemaal kaal gepikt. Er schijnt toch een flinke( denk onderschatte) behoefte aan groen bij duiven te zijn. Ik doe het al jaren zo en ook mijn jonge piepers zijn er verzot op. Heb het ook aan mijn buurman geadviseerd toen ik zag dat zijn jonge duiven elke dag aan het mos op de dakpannen zaten te pikken. Duiven hebben een behoefte aan groen en zeker in de rui tijd. Ik zou het maar eens proberen ,gewoon een spitskooltje (90 eurocent) in de ren of op de bodem van je hok zetten en kijk wat er gaat gebeuren.

Las vanmorgen op de weblog van Kees Bosua een artikel met als kop vergadertijd. Hij kwam terug op zijn op het zijspoor gezette voorstel dat hij ooit indiende betreffende inkorfbeperking. Een stuk waar ik vierkant achter sta en ook wat betreft de hype ( aantal afdelingen) om het normale jonge duiven programma te verplaatsen naar Augustus. Ik heb in columns al meerdere keren geschreven dat de afdelingen waar het jonge duivenspel een probleem is, eens moeten kijken en proberen iets op te steken van afdelingen waar praktisch geen jonge duiven worden verspeeld. In Zuid-Holland kennen we praktisch geen verliezen met de jonge duiven en wat mij betreft mogen er nog best een paar mooie vluchten van rond de 500 km bijkomen. Geen enkel probleem voor jonge duiven die in een wedstrijd ritme zitten. Als de jonge duiven in Zuid-Holland aan het midfond (2 nachten mand) programma zijn begonnen dan raken we hier amper nog duiven kwijt. Ook zijn mening wat betreft het grote fond gebeuren onderschrijf ik volledig. Ik gun iedereen zijn spel maar laten we  toch vooral proberen redelijk te blijven en vooral diervriendelijk.

Als mijn duiven thuiskomen van 650 km na een hele dag vliegen dan mag de hele partij van de dieren hier op de duiven gaan zitten wachten. Het ergste wat er dan zou kunnen gebeuren is dat ze na afloop misschien zelf duiven gaan houden. Maar niemand van die partij zou dan praten over een dier onvriendelijke sport. Duiven kunnen gewoon een dag vliegen zonder problemen en dat bijna wekelijks. Waarom moeten we dan het extreme opzoeken? Op 800 km met ochtendlossing verspeel je ook geen duif en komen ze ook lachend thuis. Waarom Barcelona? Waarom duiven de nacht injagen? Voor de eer en de glorie van de duif toch niet zeker? Laten we hier maar eens goed over nadenken. En misschien heeft Kees wel gelijk en is Orleans jonge duiven geofferd zogenaamd uit diervriendelijk oogpunt. Ik heb beide vluchten altijd succesvol gespeeld Orleans en Barcelona en weet wat een impact 500 km op een duivenlijf heeft maar ook wat 1200 km voor invloed op een duivenlijf heeft. Wordt echt tijd om allemaal snel op zoek te gaan naar de “redelijkheid”. En dat wat betreft alle onderdelen van onze prachtige sport zodat we nog heel lang van onze gevleugelde vrienden mogen en kunnen genieten.

Martin.