Gisteren hebben we een bijzondere vlucht mogen ervaren, waar de hele boel eens flink door elkaar werd geschud. Onze duiven zaten in Nanteuil (de eerste midfond vlucht dit jaar) op een afstand van 333 km. De vooruitzichten betreffende het weer waren de hele week al niet goed maar duiven thuishouden voor de weersvoorspellingen doen we niet meer. We hadden dus weer 70 duiven ingekorfd en die stonden er weer super op. Ze trainden super en we hadden er het volste vertrouwen in.

Toen we gisterenmorgen vroeg opstonden zagen we op buienradar (letterlijk) de bui al hangen. Gelukkig was onze lossingcommissie zo wijs om na de buien te lossen en liep het hier een stuk beter af dan de afdelingen die voor en tijdens de buien hadden gelost.

De duiven werden gelost om 5 over 2 en ondanks dat de weersomstandigheden toen goed werden was ik er niet gerust op. Ik sprak tegen Jochem mijn ongerustheid uit en vertelde hem dat er twee dingen waren die mij niet zinde en mij grote ongerustheid baarde. Ten eerst kan ik mij niet herinneren dat een korte vlucht die in de middag wordt gelost lekker verloopt. En het tweede punt was mijn angst voor de Zuidoosten wind. Er stond een flinke wind op de staart tijdens het lossen en dan ook nog Zuidoost, dat zijn de ingrediënten voor een vreemde vlucht, met uitschieters en zelfs overnacht fondduiven aan de kop van de uitslaglijst.

We waren dus gewaarschuwd en waren vroeg op onze post. Pascal stuurde ons een appje met de 1e melding van de Zuid-Hollandse eilanden en snel berekend moesten we ruim voor vijf uur duiven hebben. Even na half vijf werden de figurita’s gepakt en betrokken we onze post. Nico en Jochem stonden aan de waterkant wat te redeneren en ik bleef bij huis en tuurde het luchtruim af en daar was werkelijk geen duif te bekennen.

Plotseling -en nog niet echt verwacht- zie ik uit de goede richting, de eerste duif vliegen en ook precies onze kant opkomen. En terwijl ze dichterbij komt zie ik ze ook knijpen en als een balletje naar beneden komen vallen.” Komt er één” roep ik en zo konden we gedrieën de duif uit de lucht zien vallen. Het was mijn favoriete duivinnetje “Christy” ( haar naam is bedacht door Jochems dochter Romy ) een fotokopie van “Kaja” (onze stammoeder) waar ze ook van vaders en moederskant van afstamt. Of ze niet weg was geweest en net was ingekorfd. Dan moeten we 6 minuten wachten en dat is al een vaag teken en valt er een oude duivin en een jaarling die we tot nu toe amper op de lijst hebben gezien. Dan moeten we weer 4 minuten wachten en zien we onze held de “539” op de klep staan en dat maakt ons zeer gelukkig. Nu heeft hij alle rampvluchten die te bedenken zijn al meegemaakt maar toch je bent dan heel blij als hij weer thuis is. Zijn neusdoppen waren rood en hij was ook heel klam en was duidelijk een buitje tegen gekomen.

Dan druppelen de duiven naar huis en weten we al hoe laat het is. Kees en Pascal hadden ook een mooie vroege duif maar zien dan bij buurman Arco (overnacht fondspeler) al redelijk snel dat zijn duiven veel beter komen. Het oude vertrouwde liedje en daar moeten we het mee doen.

Als ik rond 7 uur heb afgeslagen en de lijst heb bekeken zie ik dat heel veel overnachtspelers- in verhouding tot een normale midfond vlucht -heel goed hebben gepakt. Ook zien we veel nieuwe namen op de uitslag lijst in onze kring. Met afslaan rond 7 uur moesten we er nog 11,toen ik terug kwam van afslaan nog 7,rond kwart voor 10 -toen het bijna donker was- viel er nog een jaarling duivin. En terwijl ik dit stukje schrijf valt er om 6.19 de eerste jaarling doffer dus moeten we er nu nog 5. De uitslag was niet zoals we hadden gehoopt maar dat is ook duivensport. We gaan het volgende week opnieuw proberen en dan zal het wellicht weer een andere vlucht zijn. De duiven hebben er dankzij de lossingcommissie van afd. 5 niets van geleden en dat vind ik heel belangrijk. De club uitslag is Nanteuil 719 duiven. 6-14-15-22-26-27-33-40-50-55-56-67-69 enz 70/20.In de kring rayon a tegen 2194 duiven 15-67-68-117-131-153- 225 enz 70/20.Dankzij onze “539” staan we over alle vluchten op dit moment op de 1e plaats aangewezen in de hele kring “Gouwe en IJssel” en de “539” zelf als 2e beste duif over alle vluchten tot nu toe. Op naar de volgende midfond vlucht ,een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Fijne Zondag.