Een weekend zonder duivensport.

Het is even wennen om midden in het duivensportseizoen een weekend zonder wedstrijd duivensport te ervaren.
Ben stiekem wel jaloers op andere afdelingen die wel de flexibiliteit in huis hebben om een vlucht een dag te kunnen verzetten. Het is vandaag perfect vliegweer en dan is het gewoon jammer dat je geen duivensport kan beoefenen. Dat duivensport Nederland dit weekend door de NPO geadviseerd is om vrijdagavond geen jonge duiven in te korven vind ik een prima initiatief. Jonge duiven drinken bijna nog niet in de auto en dat is met temperaturen zoals afgelopen week funest.

Ik train mijn jonge duiven zelf wel en breng ze regelmatig naar Tholen dat is één uur vliegen naar Krimpen a/d Lek. Ik ga dan zo vroeg mogelijk in de morgen rijden en los ze rond 7 uur. Mijn jonge duiven hebben geen enkel probleem met deze training en komen snel en goed naar huis. De hoge buiten temperatuur is dan ook geen probleem als je behoorlijk vroeg lost. De stress van het inkorven en het verblijf in de manden onder hoge temperaturen (zonder drinkervaring) zorgt voor dorstige duiven. En dat moeten we zien te voorkomen, nu en in de toekomst. Misschien een goed idee om de jonge duiven met warm weer op 40 km twee nachten mand in de auto te geven en dat misschien meerdere keren. Als duiven eenmaal goed drinken is een hoge temperatuur absoluut geen probleem meer. Dat hebben we een paar uur terug weer kunnen ervaren. Dinsdag werden onder tropische omstandigheden duiven ingekorfd voor Bergerac. Ze hebben daar in Frankrijk ook onder tropische omstandigheden in de wagens gezeten. Gisteren middag gelost en ze kwamen vanmorgen als van 100km fluitend naar huis toe vliegen, geen centje pijn ondanks nogal wat storingen onderweg.

Waar ik me al jaren aan stoor zijn de zgn. vitesse 2 vluchten. Deze vluchten die altijd tussen en tegelijk met onze jonge duiven worden gehouden zijn echte concoursvervalsers. Ze zijn in het leven geroepen en bedacht om nog meer de trek van de massa te creëren. Het moge duidelijk zijn dat jonge duiven die tussen duizenden oude en jonge duiven richting huis gebracht worden het heel wat makkelijker hebben dan jonge duiven die het zelf( zonder een massa oude duiven) helemaal alleen moeten uitzoeken.

Het is algemeen bekend dat de vluchtlijn in het begin van de jonge duiven vluchten bepaald wordt. We worden in de buitengebieden dus gewoon in de maling genomen met deze vitesse 2 vluchten. Ik kan dan ook niet begrijpen dat we volgende week gewoon weer opgescheept en geplaagd worden door weer een oude vitesse 2 vlucht tussen onze jonge duiven. Nota bene een vlucht die nergens voor telt, alleen voor zoiets als bijvoorbeeld de PIPA ranking.Let wel, ik ben niet tegen vitesse vluchten maar tegen de vermenging van oude duiven tussen de jonge duiven. Wat zijn die krachten in afd. 5 toch sterk die dit gewoon voor elkaar krijgen.

OOK het inkorten van onze mooiste dag fond vlucht Ruffec is wat mij betreft ongelooflijk teleurstellend en triest. Waarom? Volgende week prima temperatuur ( max. 29 graden) ,geen hittegolf. Er is niets te bedenken om gewoon onze mooiste dag fond vlucht bij voorbaat (een week van te voren) al de nek om te draaien en te kortwieken. Welke krachten bedenken zo’n actie? Waarom niet gewoon Ruffec vliegen en als het (door weersomstandigheden) niet anders kan gewoon dichterbij lossen. Ik zou wel eens een soort van parlementaire enquête los willen laten op diegene in de concours commissie die deze ingrepen bedenken. Ik denk dat we van de uitkomst zullen schrikken.Over wie dit aanstuurt heb ik het dan en wie hier uiteindelijk achter zit(ten).Voor mij een grote teleurstelling toen ik deze nieuw geplande acties vanmorgen op onze afd. site las.

Martin