EEN WEEKEND ZONDER DUIVENSPORT!!

Een weekend zonder duivensport is hier zeker geen weekend zonder duiven. Verleden week hebben we besloten om onze duiven de laatste weken van het oude duivenseizoen op nest te brengen. We hopen dus de volgende dagfondvlucht op verse eieren te kunnen spelen. De oude duiven komen nu één keer per dag los en zijn op dit moment heerlijk aan het relaxen. Zo gauw de eieren gelegd zijn kom de discipline er weer op. We hebben nu mooi de tijd om ons wat meer te focussen op de jonge duiven.

Het drama van Duffel heeft wel een diepe impact op mij gehad en zeker nadat op Facebook een reactie kwam van Jan van Bentum. Voor mijn bloglezers die niet op Facebook actief zijn zal ik zijn reactie in het kort beschrijven. Jan had die zelfde dag ook Duffel gevlogen met zijn jonge duiven en ook hij ervoer een slechte vlucht. Jan had echter één oude duivin meegegeven die enkele dagen daarvoor nog prijs vloog van een 400 km vlucht. Deze duivin had hij voorzien van een GPS ring. Wat bleek toen deze duivin veel te laat terug kwam en Jan de ring uit las?

Deze duivin had de grootste moeite gehad om haar huis terug te vinden en vloog heel Brabant rond in cirkels en kon zich totaal niet oriënteren. Ze vloog soms op grote hoogte en dan weer heel laag maar het was een groot probleem voor haar om thuis te geraken. Toen ik dit las kon ik niets anders doen dan mijn hand in eigen boezem steken. Als zo’n oude ervaren duif zoveel moeite heeft om haar hok weer te vinden dan waren mijn jonge duiven volstrekt kansloos.

Ik heb verleden jaar de keuze gemaakt om op alle “eerste tour” jonge duiven vluchten in “Gouwe en Ijssel” geen duiven meer te constateren. We korven wel in maar constateren geen duiven meer. Zodra de midfond vluchten beginnen doen we weer mee. In mijn optiek zou heel rayon A dit moeten doen, maar duivenliefhebbers kennende zal dat niet snel gebeuren. Wekelijks voor Jan met de korte achternaam op de lijst staan is aan mij niet besteed. Ik heb daar al genoeg over geschreven!!

Vandaar dat ik het op leren van de jonge duiven wat simpeler heb gehouden dit jaar. 2 keer naar Barendrecht en 2 keer naar Numansdorp is gewoon veel te weinig als ze in zo’n halve rampvlucht terecht komen. Als Duffel een normale vlucht was geweest was er niets aan de hand geweest. Ik zie het zo, je hebt als 10 jarige met de hele klas je 1e zwemdiploma gehaald en vervolgens wordt je met de hele klas vanaf een boot midden in een grote snelstromende rivier gegooid. Er zullen er best een paar de kant bereiken maar in feite ben je en de rest van de kinderen kansloos. Mijn onervaren slecht op geleerde jonge duiven waren gewoon kansloos.

Dat heb ik mijn jonge duiven dus zelf aangedaan en dat zit me niet lekker. Als ik ze fatsoenlijk had opgeleerd was ik zeker niet de helft kwijt geraakt. Het veranderde klimaat maakt het goed op leren van jonge duiven essentieel. De tijd dat je 30 jonge duiven kweekte en dat je ze ineens met de vrachtauto meegaf en er na 10 vluchten nog 29 over had is definitief voorbij.

We gaan deze week de jonge duiven goed op leren en hopen as Zaterdag voor het eerst in te korven.
We gaan het zien!!

Fijne zondag!!