Een raar en vervelend einde van het weekend!!

We hadden dit weekend maar liefst 4 vluchten en dat is een knap intensieve gebeurtenis.

Maandagavond 2 duiven( een koppel) ingekorfd voor Aachen. Dinsdagavond 3 doffers voor Bordeaux , donderdag 41 duiven voor Pontoise en vrijdag 45 jonge duiven voor Duffel.

De duiven in Bordeaux werden vrijdag mooi vroeg gelost en we gingen er voor zitten. Twee doffers hadden absoluut ons vertrouwen en we gingen dan ook zitten wachten op die twee.

Vooral onze ”Brive” is een zeer betrouwbare duif en gekweekt voor de zware dagfond. Hij is een bijzondere karaktervolle doffer waar je op kan rekenen. In 2021 speelde we hier 5 dagfondvluchten en werd hij in de kring hier in de regio (rayon A) 3e duif kampioen. Dat was dat jaar een zwaar programma met onder andere een loodzware Chateauroux waar heel veel duiven door het ijs zakten.

Hij speelde toen op die zware Chateauroux de 13e prijs in de regio en was onze 8e duif. Als toetje dat jaar ging hij naar Brive (bijna 800 km) en dat werd wederom een loei zware vlucht(ochtend lossing). Hij was toen onze 1e duif en vloog de 2e hier in de regio (30e sector). In 2022 werd hij voor het eerst op Bordeaux gespeeld en speelde toen de 5e in de regio (90e sector) ook speelde hij gewoon op de normale dagfond vluchten zijn partijtje goed mee. Dit jaar zat hij ook weer mooi op tijd van Vierzon en was nu als 1e getekende onderweg vanuit Bordeaux.

Je kunt rekenen wat je wilt maar het blijft moeilijk rekenen op zo’n grote afstand. Uiteindelijk krijg je info van Compuclub live en wisten we dat we zo rond kwart over 6 half zeven voor een hele vroeg zouden gaan.

Net voor half zeven zien we een raket over de bomen van de tennisbaan aankomen vallen en die zonder een mm om te vliegen recht op de valklep land. En ja hoor daar stond hij weer, een beetje verwaaid door de wind maar met ogen vol vuur en in prima conditie, onze “Brive”.Na melding bleek hij behoorlijk vroeg te zitten en speelt hij hier in het rayon de 1e en de 17e in de afd.5 tegen bijna 3000 duiven. Zijn vaste duivin zat in Pontoise dus hadden we een andere duivin geregeld maar daar was hij niet kapot van. Na 3 duivinnen ging hij lekker liggen kroelen en werd het wachten op nummer twee .Die verscheen wat later ,maar die was duidelijk niet gemotiveerd want die bleef nog even flink rond toeren voordat hij naar beneden kwam.

Dat was onze “Rakker”die is een jaar jonger dan de “Brive”maar kan er ook wat van en was er als jaarling ook dezelfde dag door van Brive maar speelde ook kop van Bergerac, nadat hij ook 5 dagfondvluchten had afgewerkt.”Rakker speelde een mooie middenmoot prijs, maar kan veel beter.

De laatste kwam op het einde van de prijzen en valt uiteindelijk overal net buiten. We hadden ook nog twee duiven mee op Aachen en hadden daar veel vertrouwen in. De duivin is een halfzus van de “Brive” en was als jaarling al mooi op tijd van Bordeaux geweest en haar doffer had op diezelfde Bordeaux ook al goed op tijd gezeten. Maar om een lang verhaal kort te maken er kwam geen duif die avond.

De volgende morgen zagen we een verzopen kat op de klep zitten die met alle geweld naar binnen wilde. Goed bij de tijd begon ze gelijk volop te eten en ik verbaasde me waarom ze niet op tijd was gekomen. Dat kwartje viel even later toen ik ze van haar broedschaal pakte om eens te bekijken. Ze bleek in de mand 4 pennen tegelijk gegooid te hebben. De eerste 2 slagpennen links en rechts tegelijk (ik heb gelijk een foto van gemaakt) en vind het heel knap dat je dan nog redelijk op tijd thuis kan komen. Haar doffer heb ik niet meer gezien. Mijn vertrouwen in dit kleine duivinnetje heb ik zeker niet verloren.

Oude duiven verduisteren heeft hier nog niet veel goeds gebracht. En met de jonge duiven begin ik er ook steeds meer aan te twijfelen.

Ik kom nog uit de tijd dat we met niet verduisterde jongen gewoon tot en met Orleans speelden. Ik ben gelijk met de hype meegegaan toen het verduisteren algemeen bekend werd. Heb altijd met verduisterde jonge duiven gespeeld en prima. Maar dit jaar is er iets anders aan de hand. Ik heb een 50 jonge duiven voor het jonge duivenspel gespeend en een 50 voor de na lijn. Gewoon omdat ik van bepaalde goede duiven geen 2 maar 4 jonge duiven wil testen.

Deze late zomer jongen zijn dus niet verduisterd en vliegen enkele weken uit. Man ,man wat een verschil. Die vroege verduisterde jongen vliegen hier braaf hun rondjes en zijn nu flink afgericht en zien er perfect uit. Maar die laatjes zijn absoluut ongelooflijk. Zodra ik het hok openzet zijn ze weg en dan ook echt weg. Soms uren en dat terwijl ze soms nog piepten en soms duurt het de hele dag voor ze allemaal weer thuis zijn. Dit natuurlijke proces ken ik weer van de tijd dat je 40 jaar terug met 30 jonge duiven startte en er met 29 eindigde en Orleans als eindstation had. Ik durf deze laatjes zonder af te richten in te korven en ik denk dat ze allemaal fluitend naar huis toe komen.

Dan de zondag wat een leuke zondagmiddag zou moeten worden werd een hele vervelende zondagmiddag. De jonge duiven werden pas na elven gelost met wind op de staart en dat na 2 dagen mand (waar weinig gedronken wordt). Nu hadden we ( buurman Arie en ik) maandag al Roosendaal gevlogen in Ambacht met de kring Drechtsteden. Zoals gewoonlijk kwamen de duiven prachtig uit de vlieglijn en was de hele bubs zo thuis.

Maar nu in de club ingekorfd en dan kan je hier je hart vasthouden. Op een paar duiven na komt dan alles hier dan van achter en met zo’n wind op staart is het helemaal dramatisch. We hielden ons hart vast. En inderdaad kregen we een paar duiven op tijd en toen werd het wachten en waar ik al bang voor was gebeurde ook. Toen de oude duiven van Pontoise arriveerden liep hier alles door elkaar doffers die ik uit het jonge duiven hok moest vissen en jonge duivinnen die op het dak met de oude weduwnaars liepen te paraderen.

Zelden zo vervelende duiven zondagmiddag gehad. De hele middag op de jonge duiven zitten wachten en toen het bijna donker was kwam er zelfs nog eentje. Uiteindelijk moest ik er zondag avond nog 5 en er is er vanmorgen niet één meer bij gekomen. Jammer maar dit was haast te voorspellen en nu maar hopen dat ze gezond blijven want zodra ze in de mand geweest zijn kom je meestal aan de beurt.

Op naar volgende week Chateauroux.