Beste Martin v Zon,
Ik hoorde via via van jouw manifest over respect en je strijd tegen de megahokken/profspelers. Ik heb jouw verhaal aandachtig doorgelezen en ben het roerend met je eens. Als lemmingen lopen de meeste liefhebbers achter elkaar aan zo de afgrond in.
De meesten interesseert het niet, een groot aantal weet het niet en die paar schreeuwers/profs of geldwolven regelen de boel zoals zij dat willen. Duivensport is geworden tot een sport voor eigen gewin en ikke eerst. Dit betreft lossingen(liefst straat voor straat) zodat de colonne nog rechter over hun dorp komt. De ligging van de losplaatsen en het gesteggel daar over, heeft ook alles te maken met eigenbelang. De lossingsverantwoordelijken; zelfs hier vind je mensen onder die puur naar hun zelf kijken en duiven durven vast houden onder goede omstandigheden, om ze te kunnen lossen een dag later onder iets betere omstandigheden(voor hun zelf) of onder onduidelijke omstandigheden tijdens het weekend toch maar verkassen naar een westelijker of oostelijker gelegen losplaats. Ik heb zelf een aantal jaren in de lossingscommissie gezeten van Br2000 en zo veel contact gehad met diverse afdelingsverantwoordelijken (vandaar). En wat dacht je van allerlei kampioenschap systemen? ook die worden veelal aangepast zodat de ‘kampioenen’ toch nog het voordeel hebben of houden.
Ik word eerdaags 65 jaar en heb inmiddels 56 jaar duiven en heb vele jaren alle disciplines gespeeld(van Duffel tot St. Vincent) en ben altijd voor de Generale titels gegaan en ik kan er bij vertellen dat ik die heel veel gewonnen heb in alle spelverbanden.
Ik heb altijd geloofd in een goed systeem en in de hand van de liefhebber en vooral in de GOEDE duif. Echter ik ben er inmiddels al een aantal jaar geleden achter gekomen dat tegenwoordig het systeem, de methode en de begeleiding belangrijker zijn geworden dan de Goede duif !! boosteren, vol douwen met allerlei veelal overbodige natuur rotzooi en antibiotica en heel veel lappen, heel veel duiven, heel veel jaarlingen en zo kan ik nog doorgaan. Duiven zijn een weg werpartikel geworden en dienen alleen nog ter meerdere eer en glorie van (bepaalde) liefhebbers.
De gewone liefhebbers zijn allemaal allang gestopt(ook wel door ouderdom) maar ook door frustratie. Ik moet er nog bij opmerken dat het hier jarenlang goed gegaan is in Brabant, maar tegenwoordig komen er ook hier een tiental kooien met meer als 100 (oude)duiven aanzetten tot 250 jongen aan toe. Ik ben niet gefrustreerd afgehaakt maar wel sinds een paar jaar helemaal overgestapt naar de ZLU vluchten omdat ik het niet meer aan kon zien hoe concoursen helemaal opgerold werden door massa inkorvers en kooien die je drie dagfond vluchten de boel op zag rollen en die dan hun zakken vulden en verder niet meer voorkwamen in de kampioenstanden. En het werkt ook nog eens twee kanten op. Vroeger had je hier in Brabant in elk dorp tientallen kooien en in de Steden zoals Breda/Tilburg / Oosterhout…100derden kooien, zodat overheersing door een of meerdere liefhebbers in de mate van heden niet voor kwamen . Maar nu zie je dat er liefhebbers alleen of bijna alleen in een dorpje zitten met honderden duiven en als ze daar over komen is het bingo,een heel samenspel word opgerold.
Wij weten samen heel goed hoe moeilijk het is om één hele goeie te kweken, de bedoelde kooien hebben er tientallen en de arme veelal buitenlandse internetkoper- sukkelaars slaan elkaar de koppen in om voor exorbitante prijzen een jonge duif uit deze wonderduiven te kopen.
Trainingsduiven..die MOETEN in concours ..zgn. om de kleine liefhebbers ook prijs te laten halen, gelul..die grote kooien hebben er dan i.p.v. 70 v.d. 100 nu 80 v.d. 100 in de prijzen. En meer duiven zijn meer punten voor de commerce en de diverse competities.
Enzo kan ik doorgaan met voorbeelden die jij ook allemaal wel kent.
En ik weet natuurlijk ook wel dat er op de internationale concoursen ,die ik sinds de laatste paar jaar speel ,ook prof kooien zijn met honderden duiven en verzorgers en dat ook daar het grote geld en de barnumreclame eerder hoofdzaak zijn dan bijzaak, maar ik denk toch dat op deze vluchten de spreiding en vooral ook de duif die deze afstanden aankan de doorslag geven, samen met de liefhebber. En dan zijn we bij mijn uitgangspunt, goeie duiven, plezier in je duiven, eerlijke competitie(voor zover mogelijk) en prestaties neerzetten. En bang van die mega fond kooien ben ik echt niet. Op de Z LU concoursen spelen toch vooral ook de andere bovengenoemde factoren de hoofdrol.
En het bewijs heb ik al, in mijn derde volle jaar dat ik nu de internationale concoursen speel heb ik heel Brabant liggen en ben eerste geworden afgelopen seizoen in de ‘Brabantse Super league’en dat tegen kooien met honderden duiven en namen waar ik vroeger ook tegen op keek als die weer eens op T T stonden.
Martin, ik zou zeggen “Keep on the good work”en weet dat heel veel(de meerderheid) van de ‘normale’ liefhebbers het met jou eens zijn, alleen het weet niet, kan niet, wil niet ,interesseert me niet, is het probleem.
Ik zelf heb het reeds jaren geleden opgegeven om met mijn grote bek te vechten tegen dit soort onrecht. Keer op keer stoot je je kop tegen een stelletje bobo’s die gebruik maken van de zwijgende meerderheid en zo met hun vriendjes de zaakjes regelen en die een luis in de pels zoals een Van Zon liquideren zoals zelf door jou omschreven in je manifest. Maar mogelijk dat jij iets meer kunt omdat je meer mensen kunt bereiken.
Nog één ding en dan stop ik er echt mee; Ik verbaas me altijd over de argumentatie die men gebruikt om zaken als waar we het nu over hebben te verkopen aan de liefhebbers, dan denk ik wel eens hé…dat kan niet waar zijn, dat rammelt, dat klopt niet….. maar het word gewoon gepikt door de zwijgende meerderheid..of niet gelezen,of niet gesnapt of beiden en aldus……..voorstel aangenomen !!
Martin, in ieder geval succes verder met je duiven en blijf gemotiveerd voor onze ozo mooie maar helaas snel kleiner wordende sport en blijf ook vooral tegen scheve zaken ‘aantrappen’.
Met vriendelijke groet, J W( Jan) van Gils, Zandheuvel 36, Oosterhout