Een prachtig duivenweekend 27-5-2023.

Dit weekend hebben we mogen genieten van een ongelooflijk mooi duivensportweekend.

De oorzaak was natuurlijk het weer. Veel mooier weer voor sportduiven bestaat er niet. Wij hadden ingekorfd voor de eerste dagfondvlucht en voor Niergnies een vlucht van 218 km. Omdat de doffers verleden week een week thuis waren gebleven hebben we besloten de jaarling doffers allemaal op de vitesse vlucht te zetten. En ook de duivinnen die verleden week geen prijs hadden gevlogen hebben we op de korte vlucht gezet. We hadden er totaal 30 mee op Niergnies. Op de dagfond vlucht Vierzon hadden we 6 oude ervaren doffers en 18 duivinnen ingekorfd. De duiven voelden prima aan en ik was er van overtuigd dat ze er klaar voor waren. Ze trainden geweldig goed , de doffers waren zelfs haast niet te stoppen. Alleen de twijfel dat ze nog last hadden van het verduisteren maakte me nog wat onzeker.

We zijn nu 2 weken gestopt en volgens ervaringsexperts duurt het wel 4 weken voordat het effect van het verduisteren is verdwenen en de vorm zich aandient. Toen ik de jaarling doffers inkorfde schrok ik van de conditie maar wel in de positieve zin. Ze waren haast te mooi voor zo’n kort vluchtje en stonden er eigenlijk op voor een dagfondvlucht. Met de gedachten in mijn hoofd dat ze aankomende week weer een 400 km mogen vliegen met NO wind was ik daar wel content over.

Jochem was al vroeg van de partij en we verwachtten de duiven zo rond 11.15, er was weinig te zien in de lucht en wat er vloog kwam van de kust richting het binnenland. Plots zien we een duif uit precies de goede vlieglijn aankomen steken. Na een lange draai viel ze uiteindelijk op de val plank en de kop was eraf.

Het bleek een jaarling duivin te zijn die ik hoog heb staan en niet op de dagfond had gezet omdat het in mijn optiek ook een razendsnel duifje is. Ik geloof dat “wat goed is snel komt” en dit duifje komt uit een duivinnetje wat we hebben gekweekt uit een paar eieren die ik van Paul Couwenberg heb gekregen. Ze komt uit een super laat duivinnetje van 2021 gekruist met een super laat doffertje van mijn eigens stam. Ze vloog in ieder geval goed op tijd en speelt de 2e in de club tegen 600 duiven en de 10e in de kring tegen 1021 duiven. Dan moeten we even wachten en komen de duiven bijna allemaal iets te laconiek aan vliegen, een kwestie van nog niet scherp staan en te ruim/vet voer voor zo’n kort vluchtje.

We vliegen 18 van de 30 in de prijzen en zijn tevreden. Dan wordt het wachten op de Vierzon duiven. Het werd een gezellige boel ,de vaste letter van buurman Arie kwam bij mij letten omdat Arie geen duiven mee had. Deze 84 jarige Kees heeft zelf ook heel goed gespeeld en komt wekelijks bij Arie de duiven opwachten. Ook Nico kwam weer kijken en Kees de Hoed was samen met Pascal ook weer van de partij. Jochem en ondergetekende horen natuurlijk bij de inboedel. Al met al een gezellige drukte en na de koffie begon het echte wachten.

Verleden jaar won onze super duivin “Hannah” op dezelfde 1e NPO vlucht de 1e prijs en de 10e NPO tegen 16.000 duiven met een snelheid van 1166 mpm. We hadden dus een leidraad maar als we de snelheid van Niergnies aanhielden zouden ze toch eerder moeten komen. Even over half 4 komt er duidelijk een stip naderbij recht uit de vlieglijn. De stip wordt groter en het bleek een duif te zijn ,die ook duidelijk maakte dat hij bij ons moest zijn. Als een raket kwam ze uit de warme lucht vallen en het bleek dezelfde jaarling te zijn die verleden week de 1e prijs won op Pontoise.”Is het Hannah”vroeg Pascal aan Jochem.”Nee”zei Jochem”Die valt nog veel harder”Die komt zo hard en zo laag over de schuttingen van de tuinen dat je soms alleen maar een flits ziet””Kijk zo komt zij aan vliegen”en Jochem wees naar de tuinen achter de huizen richting het hok van buurman Arie. We zagen alleen een schicht net over onze schutting scheren en op de valklep vallen.”Zo doet Hannah dat dus”zei Jochem tegen Pascal en ze moesten er samen hartelijk om lachen.”Hannah zat één meter achter onze 1e duif. Dan 4 minuten later valt er weer een jaarling duivin en komt de trein op gang en komt de een na de ander uit de warme lucht vallen. Er was niet aan te zien dat ze een dikke 8 uur tegen de wind in geknokt hadden om thuis te komen. In ons rayon waren 615 duiven ingekorfd en daar vliegen we 6-7-11-30-34-35-36-37-52-56-72-73-76-77-78 enz. 24/19 .We werden daar zelfs 3e grootmeester. De resultaten worden beter en we komen er aan maar onze duiven vliegen nog niet vroeg genoeg. We zijn op Vierzon 2 duiven verspeeld waaronder een doffer van 2019 die verleden jaar nog op tijd zat van Bordeaux en die zeker 15 dagfond vluchten goed gevlogen heeft.

Jammer maar dat betekent wel dat de rest bijna allemaal prijs hebben gevlogen 22/19.

Wat nog heel mooi is om te vermelden is het resultaat van clubgenoot Jan Ouwerkerk. Jan is 84 en de jaren gaan ook bij Jan tellen. Zijn schoonzoon Rik haalt wekelijks zijn duiven op omdat Jan dat niet meer kan. Maar Jan is en blijft een kampioen en weet hoe hij een duif moet klaarmaken voor een vlucht. Dat bleek dit weekend weer eens .Jan vloog op Vierzon de 1e prijs met 8 mee en op Niergnies won hij ook de 1e prijs. Ik zou haast zeggen “Nadoen” Grote klasse van een groot kampioen!!