Een eerlijke duivensport anno 2022?

Het antwoord hierop is duidelijk en helaas… een dikke nee. Duivensport is geen eerlijke sport.

Er zijn heel veel factoren in de duivensport die invloed hebben op de prestaties van onze duiven vanaf het moment van inkorven tot het moment van lossen. Worden onze duiven tijdens het vervoer op dezelfde manier verzorgd als de duiven van belanghebbende vrienden van de convoyeur? En als je geneigd ben om hier heel hard ja op te roepen dan vraag ik alleen maar “Weet je dat zeker” ? Ook na de lossing zijn er nog factoren die nog van hele grote invloed zijn op de prestaties van onze duiven.

Als een kring of afdeling bijvoorbeeld concourst op korte afstanden en je lost op een vlucht van 100 km de duiven om 8 uur en jouw duif arriveert om 9 uur en we laten onze gehanteerde rekenmethode er op los ,dan gaan we er van uit dat jouw duif een snelheid heeft gemaakt van precies 100 km per uur. Deze berekening klopt niet want de duif heeft een veel hogere snelheid gevlogen. Wat betekend deze rekenmethode dan in de praktijk? Als duiven tegen elkaar concoursen met een afstand verschil van 10-20 km diepte dan klopt de uitslag voor geen meter en zijn de snelste duiven op de kortste afstanden extreem benadeeld en de winnaars op de langste afstanden extreem bevoordeeld.

Als duiven heel vroeg gelost worden en de duiven hinder ervaren door inversie, dan zal dat zodra de inversie verdwijnt de snelheid waarmee de duiven naar huis toe vliegen aanzienlijk verhogen. Gevolg? De langste afstanden zullen weer voordelen behalen door de berekening. Vandaar dat een ex lossing verantwoordelijke hier in de regio Zuid-Holland jarenlang altijd zo vroeg mogelijk loste en rond toeterde dat inversie niet bestaat. Logische actie als jezelf op praktisch de langste afstand in de afdeling woont en je jezelf dus flink bevoordeeld als je de duiven met “inversieachtig weer” vroeg lost.

Dit zijn enkele voordelen uit de praktijk ,(waar ondanks dat iedereen met normaal verstand direct begrijp dat hier iets goed mis gaat,) we gewoon op de oneerlijke manier door blijven rekenen terwijl dit probleem met een beetje goede wil heel goed op kunnen oplossen.

Dan de plek in de auto, misschien wel het grootste minpunt wat betreft eerlijke duivensport. Als er deur voor deur gelost gaat worden en de duiven staan op scherp is de plaats in de auto bepalend of je wint of verliest. Het verschil in tijd loopt soms dik door de 30 seconden tussen de eerste en laatste duif die losgelaten gaat worden. Iedereen weet wat 30 seconden voordeel op een vlucht kan betekenen. Maar dit is niet het grootste oneerlijkste onderdeel van het vervoer.

Als je de macht hebt (invloed op laden en lossen) om wekelijks de duiven zo te laten lossen (dus altijd jouw duiven als eerste los in combinatie met een andere groep duiven die dezelfde bestemming hebben) dan wordt de duivensport pas echt oneerlijk. Dat groepje (met praktisch dezelfde vliegbestemming) is omdat ze wekelijks op die manier gelost worden direct weg en heeft dus als groep een geweldig voorsprong op de rest. Als je als een “superduif” zijnde dan bijvoorbeeld 20 seconden later wordt losgelaten dan kan deze “superduif” met een beetje geluk die groep duiven nog zien vliegen maar komt met al zijn capaciteiten niet meer in de top 100. Ook al los je tijdens dit concours 100.000 duiven in 30 seconden, deze bevoorrechte en stayerende(samen vliegende) groep is weg en niemand anders dan een duif uit deze groep wint (bij een beetje normaal weer) de 1e prijs van het hele concours en de overigen samen naar huis toe vliegers winnen de rest van de kop prijzen.

Is dit probleem op te lossen? Ja,dit probleem is heel goed op te lossen maar alle oplossingen worden hier in de regio in ieder geval systematisch keer op keer geboycot en teruggedraaid. Rouleren van de manden is bijvoorbeeld een oplossing. Enkele jaren terug werd er per vergadering besloten om te gaan rouleren. We hebben enkele weken een hernieuwde duivensport mogen beleven hier in de regio maar helaas duurde dit geluk maar kort (enkele weken) en toen was alles weer zoals het was.

Automatisch lossende deuren ook dat experiment hebben we enkele weken mogen ervaren en ook dit gaf een groot verschil te zien. Helaas werd de automatisch lossende auto weer heel snel naar de kant gehaald en toen was alles weer zoals het was.

Er wordt luid geroepen om een eerlijk systeem en alle duivencontainers te laten ombouwen naar automatisch lossen maar dan komen er krachten los die daar uiteraard zwaar op tegen zijn. Er wordt volop rond getoeterd (op vergaderingen) dat dit minimaal 25.000 euro per auto gaat kosten en dat leden dit zelf moeten ophoesten. Ook wordt er in de pers gelanceerd dat duiven door automatisch lossen op de grond stuiteren en een groter gevaar hebben om verwonding op te lopen. Ook zou het automatisch lossen tot storingen leiden( manden zouden vast blijven zitten). Allemaal stemmingmakerij en alleen maar bedoelt om hun eigen grote voordeel maar niet kwijt te raken.

Elk jaar zo de duivensport te mogen beoefenen is een droom (voor dit kleine groepje manipulators ) want je begint elke vlucht met een 10-0 voorsprong en de enige concurrentie die je in feite hebt zijn de mannen die in dezelfde (bevoorrechte) manden zitten. En helaas gaat dit hier in de regio al jaren zo. Duivensport is in principe niet echt eerlijk maar we moeten wel betrachten om deze prachtige sport zo eerlijk mogelijk te maken en alle excessen zoals ik er hier een paar heb beschreven te voorkomen.

We moeten niet vergeten hoeveel geld er in onze duivensport omgaat en hoe verleidelijk het dan wordt om de juiste mensen in jouw belang te laten handelen tijdens het vervoer. Voor de één is duivensport een prachtige hobby die door met een paar duifjes te spelen financieel net te behappen is en voor de ander een keihard verdien model waar winnen en presteren een absolute must is ook al moeten ze daar wekelijks een paar honderd duiven voor inzetten en ik weet niet hoeveel mensen( precies de juiste mensen) rekruteren om hun belangen (successen) tijdens het transport te behartigen.

Er moet heel veel veranderen in de duivensport want veel liefhebbers die met een duif in hun hart geboren zijn hebben hun stofjas al aan de wilgen gehangen of zijn tegen wil en dank grote fond gaan vliegen. Ik weet dat het voor mezelf ook verleidelijk is om weer naar de grote fond te trekken maar daar lossen we niets mee op. We hebben kort geleden een goed gesprek gehad met de afdelingsvoorzitter en een bestuurslid en hopen dat dit iets in gang gaat brengen richting eerlijke duivensport. Veranderd er niets dan gaan we dit jaar alles openbaar maken wat we weten, wat dit ook voor consequenties zal hebben. Want om jarenlang in de maling te worden genomen door een paar vrienden die heel de duivensport hier (afd. 5) in hun zak hebben is voor mij ook geen optie meer.

Duivensport een mooie hobby? Ik blijf er nog in geloven, want het is een prachtige hobby maar wel onder onder voor iedereen dezelfde spelregels !!En dat is hier al jaren helemaal zoek!!

Martin van Zon.

Ik ben ervan overtuigd dat ik nog veel mensen ben vergeten of dat ik de details niet meer weet.

Laat me weten of ik jou / jullie niet heb vermeld, zodat dit bij de referenties kan worden geplaatst met de details.

Martin van Zon

Hieronder nog enkele reportages over behaalde referenties