Een bijzondere Peronne.

Vandaag hebben we een bijzondere vlucht vanuit Peronne achter de rug. Voor de één een prachtige vlucht voor de ander een mindere vlucht met nog al wat achterblijvers. Het was tevens de eerste echte vlucht en we gingen ook nog eens tegelijk los. En dan gaan er een paar duiven de lucht in hier in Zuid-Holland. Deze keer bijna 40.000 duiven die vanmorgen tegelijk het luchtruim in gingen. Ik had de hele week al gelezen dat er een Zuidoosten wind werd verwacht, dus was ik gematigd optimistisch. Ervaringen hebben me geleerd dat dit wel eens een lastige klus kan zijn.Toen ik vanmorgen las dat de duiven waren gelost om 8.15 waren mijn verwachtingen dan ook dubbel. De duiven waren weer perfect de mand in gegaan en stonden er top op maar die wind en de oplopende temperaturen plus de grote massa gelijk los gaven mij een dubbel gevoel. Na veel heen en weer gepraat met Nico en buurman Arie verwachtte we de duiven even voor 11 maar we stonden al vanaf half 11 op onze post ,je kan tenslotte nooit weten. Wat ons opviel was dat er zo rond kwart voor 11 heel veel duiven van afdeling 7 van de kust af richting het oosten vlogen.Sommige vlogen redelijk snel maar ook waren er die haast niet vooruit kwamen.Dat betekent meestal niet veel goeds dus mijn ongerustheid groeide.

Even over 11.00 draait er een weduwnaar recht boven het hok en waar hij vandaan kwam heeft hier niemand gezien. In ieder geval niet uit de lijn van waar uit hij zou moeten komen. Het bleek een 2 jarige doffer te zijn die verleden jaar als jaarling 6 dagfondvluchten heeft afgewerkt en in de aanloop daar toe ook al een 1e van Peronne te hebben gespeeld (4e van 2161 d).Terwijl ik het hok uitstap komt nummer 2 aan duiken, prachtig, iets te westelijk maar nog redelijk in de lijn. Ook deze doffer is een 2 jarige die verleden jaar ook 6 dagfondvluchten heeft gedaan en op de zware Issoudun speelde hij toen ook nog de 1e prijs. Twee van die zwaargewichten voorop versterkte mijn vermoeden dat het wel eens een zware dobber kon gaan worden. Dan duurt het 4 minuten en zien we een duivin van Krimpen ad Ijssel komen recht uit het westen en vlak daar achter weer een doffer. De duivin was een jaarling dochter Sara en de doffer weer zo’n 2 jarige doffer die verleden jaar 6 dagfondvluchten succesvol heeft gevlogen. Dan komt de trein op gang en komt de één na de ander uit het westen aan duiken en vallen de duiven bijna allemaal in één streep op de valplank. Omdat alle duiven recht van Krimpen kwamen vermoedde ik dat we wel klappen zouden krijgen van Krimpen a/d Ijssel vandaag.

Toen we afgingen slaan bleken we in onze club weer een prima uitslag te hebben gemaakt. Er stonden 880 duiven in concours en onze duiven vlogen 1-2-11-12-22-25-26-28-29-31-36-41-43-46-49-50-51-56-58-64-65-69 enz 45/61.In onze kring maken we ondanks de verkeerde wind toch een mooie uitslag en onze duiven vliegen daar 39/61 prijzen en we beginnen met 2 en 3 tegen 2348 duiven. We hadden 2 jaarling doffers die finaal miste en pas in de middag arriveerde en één doffer die nog dik binnen de prijzen zonder landingsgestel pats op het dak viel met 2 gebroken poten. Al met al zijn we dik tevreden met deze toch bijzondere Peronne en gaan we onze duiven donderdag inkorven voor de 1e serieuze midfond vlucht met 2 nachten mand Pont st Max.

Een fijne zondag voor een ieder,

Martin.