Een andere belevenis!

We zouden gisteren Pont st Max hebben gevlogen maar dat werd Roye een kleine 50 km minder vliegen wat afstand betreft. Waarom je voor 50 km korter van het vliegprogramma af moet wijken begrijp ik niet goed, maar ik begrijp wel vaker iets niet.

We hadden 74 duiven ingekorfd en de duiven waren tip top in orde zo glad als palingen en trainde ook zeer goed. Ze waren duidelijk over de dip heen van enkele weken terug. Tijdens het inkorven voelde ik hun machtige gezwollen lijven en we hadden er alle vertrouwen in.

De duiven werden om 10 voor 10 gelost en we verwachtte de duiven rond half één. Jochem en Nico waren er op tijd omdat we een hoge snelheid verwachtte. De figurita’s werden gepakt en we waren er klaar voor. Rond 5 over half één kwam er een duif uit het Noordoosten die begon te knijpen en richting Wim Rodenburg door stak. Dat was er één en vlak daar achter kwam er ook uit het Noordoosten nog een duif en ook die stak en was voor mijn buurman. Ik had Arie nog niet gehoord en gesproken dus keek ik even over de schutting. Arie en Andre waren niet te zien. Nadat ik een paar keer geroepen had bood Jochem aan om Arie te gaan zoeken. Hardlopend met gierende schoenen waar de rook afvloog spurtte Jochem naar Arie toe en even later hoorde ik Jochem Arie roepen.

Uiteindelijk vond Jochem Arie op de bank en wist hij Arie te vertellen dat er al een duif op zijn hok zat. Ook Arie zette zijn turbo aan en sprintte naar zijn jonge duiven hok en trof daar zijn duifje nog niet geconstateerd aan. Ondertussen vliegen er koppels duiven in de regen van oost naar west en van noord naar zuid. Uit één van die koppels valt een duifje en ook die was weer van Arie. Dat was nog nooit gebeurd. Arie heeft me wel eens voor gezeten maar met 2 duiven nooit. Dan valt er uit de regen eindelijk een duifje voor mij op de klep en even later nog één. Even later vallen er bij Arie 5 duiven vrij kort achter elkaar en allemaal uit het Noorden. We snapte er niets van, 74 mee en bij Arie vallen ze als appels van de boom en bij ons bijna niets. Dan weer even later komt er uit een koppeltje dwalende duiven een duifje voor ons, die zet beneden de turbo even aan en vliegt dwarrelend een paar ere rondjes. Dat ging zo door en even later kwam de één na de ander speels ronddwarrelend uit de lucht naar beneden.

We hadden een pak slaag van de buurman Arie gehad en dat begreep ik in eerste instantie niet. Tot ik er eens goed over na ging denken en zag dat een van mijn grootste dagfond concurrenten hier nog veel later zat. Ik ben geen jonge duivenspecialist en heb mijn jonge duiven dus behoorlijk gevoerd de hele week. En vermoedelijk veel te vetrijk. Wetende dat mijn duiven heel weinig vliegervaring hebben en ook nog heel weinig in de mand hebben gezeten wil ik absoluut geen duiven verspelen. Wetende dat we Pont Max zouden vliegen met de kans op tegenwind heb ik flink doorgevoerd de laatste dagen. Nu werd het Roye met de wind op staart en denk ik dat ze daardoor niet alert genoeg waren voor vroege prijzen.

Ook het dwarrelen bij thuis komst liet me zien dat de conditie goed was. We hadden er snel 72 van de 74 thuis en vanmorgen kwam nummer 73.Een mindere vlucht dit weekend maar dat gaan we volgende week weer rechtzetten. De kwaliteit is er maar ze moeten even een beetje op afstand komen en ondertussen hebben ze natuurlijk wel het één en ander geleerd. Gaat zeker goedkomen daarvoor hebben we teveel kwaliteit op het hok zitten. Het vertrouwen blijft en we gaan ons best doen om op de belangrijkste jonge duivenvlucht dit jaar nog een mooie uitslag neer te zetten.

Club     Roye    436 duiven beginnen we met de 20e prijs. 74/26

Rayon A Roye 1559 duiven beginnen we met de 71e prijs.74/18.

Groet Martin.