Duivensport beleving nadert weer het einde.

Dit weekend hebben we de één na laatste jonge duivenvlucht gespeeld. Een vlucht van 320 km met de wind op de staart is niet echt een vlucht waar ik op zit te wachten. En als die wind dan ook nog een steeds harder gaat waaien en ook steeds meer westelijker wordt dan kun je eigenlijk wel voorspellen hoe de uitslag er uit zal gaan zien. Die voorspelbare uitslag zou betekenen dat de vroegste duiven helemaal in het oosten van de afdeling zouden zitten en enkele duiven op de langste afstanden. De 10 snelste van de hele lossing zaten daar dan ook. Maar liefst 7 duiven van pv de Stormvogels in Hardinxveld stonden in de top 10 van de totale lossing. In de kring Zuid-Holland Oost bezette deze club de hele top tien tegen meer dan 1000 duiven. We hadden dit weekend 64 jonge duiven ingekorfd en ze waren weer tiptop in orde. Natuurlijk zijn er een aantal ongemakken zoals diverse gewonde duiven en enkele met een “oogje”.Ook kunnen we enkele duiven niet spelen omdat hun rui al te ver gevorderd is. Door deze ongemak duiven is de training niet meer wat het geweest is. Voor de vluchten begonnen was 1,5 uur trainen voor het jonge spul heel gewoon maar nu ben ik blij met een half uur tot drie kwartier trainen per sessie. Afgelopen donderdagavond zijn we dus met 64 duiven naar het NIC Lekkerkerk gereden en daar waren toch nog 190 duiven van de partij voor deze één na laatste vlucht.

Zaterdag morgen werden de duiven vroeg gelost (8.30) en we verwachtte de duiven dan ook rond half 12. Jos Voortman (Koerier duivenfilms) was ook weer vroeg van de partij en nadat we een kopje koffie hadden gedronken werd de filmapparatuur geïnstalleerd. Jos heeft het plan om drie aankomsten van mijn jonge duiven te filmen en daar een soort drieluik van te maken. Het weer was om te filmen behoorlijk goed dus hoopte we er maar weer het beste van. We hadden nog geen duiven over zien vliegen toen er op 11.43 een jonge doffer hoog boven ons hok draaide. Na nog een aantal rondjes landde hij keurig op de val plank en terwijl hij nog een beetje bij stond te komen kwam amper 6 seconden later de “ 508” weer als een duiveltje uit een doosje pats boem op de klep vallen.

Deze jonge duivin de ”508”kan wel eens een super duif worden. Ze vloog op de eerste Pont st Max de 1e prijs en nu weer de 2e prijs. Niet dat ik deze kop prijzen hanteer wat betreft mijn gevoel dat het waarschijnlijk wel eens een goede duif zal kunnen worden. Nee,het is alleen haar manier van vallen en haar afstamming. Jochem heeft zeker drie keer gevraagd in het begin van het seizoen “Pa wat is dat voor duif die daar net naar binnen loopt”. En elke keer bleek het hetzelfde duifje “503” duifje te zijn.Op mijn vraag waarom hij dat vroeg kreeg ik steeds hetzelfde antwoord. “Dat duifje valt precies als de “108”.
Nou dat heel zou mooi zijn als ze wat van deze superduif meegekregen heeft. Ze is welles waar een dochter van “Bonte Mirjam” maar haar vader “Arie” is een zoon van de “108”. Als je dan weet dat zowel “Bonte Mirjam”(Bourges 13.490 d. ) als onze “superstar 108”( Creil 9491 d. ) met echt duivenweer alle Zuid-Hollandse duiven hun staart hebben laten zien dan heeft dit prachtig gebouwde jonge duivinnetje haar vlucht (waar ze haar klasse op kan laten zien)nog niet gehad.

Dan moeten we een minuutje wachten maar dan komt de trein echt op gang, de een na de ander komt uit de lucht duiken en Jos kan zijn skills als cineast op dat moment helemaal uitleven. In amper 13 minuten is de helft (32) thuis en deze vliegen ook allemaal prijs. We zijn na de vlucht samen nog een paar uur door blijven filmen en hebben enkele bijzondere duiven gefilmd en geanalyseerd. Zoals “Sara”, “Brutus”en “Young Powerboy” (Stoop van Huizen).

We bleken later een behoorlijk goede uitslag te hebben gemaakt. In Lekkerkerk speelde we tegen 190 duiven 1-2-9-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-32-33-41-42-43-44-46-47-48 64/27
Kring 557 2-6-18-26-28-33-40-41-42-43-44-45-46-47-49-51-54-71-72-91-92-93-94-95- enz. 64/32
In de afd. 5 kwamen we er (door ligging en wind) niet aan te pas en begonnen we met 167-180-291 tegen 4538 d 64/25.

In Krimpen ad Lek kwamen de duiven zaterdag echt hard, in 25 seconden 2 duiven voor Arie Bresser 3 voor Henk Spiering en 2 voor ondergetekende in de top 10 van onze kring a Gouwe en Ijssel.

Als iedereen weer vertrokken is en de rust in huize van Zon (Marjan en Martin) is wedergekeerd krijg ik een telefoontje van Stef. Of hij nog even langs kan komen met een paar duivenliefhebbers uit China. Daar hebben we na enige aarzeling uiteindelijk in toegestemd. Rond 7 uur stonden hier dus weer 4 Chinese gasten onze duiven te bewonderen. Wat deze Chinezen niet begrepen was dat ik mijn beste duiven niet verkoop en dat ik geen winkel ben waar je gewoon duiven kunt kopen. En hoewel ik wel een mand vol duiven aan hun had kunnen verkopen moesten ze toch echt zonder duiven hun reis vervolgen. Leuke mensen maar ik was ook weer blij dat ze waren vertrokken en ik echt op de bank kon zakken. Het was een mooie maar vermoeiende dag. Ik ben altijd blij als het duiven seizoen aanvangt maar nog veel blijer als het seizoen weer gedaan is. Duivensport een prachtige sport maar het kost veel energie en dat ga je na een half jaar intensieve beleving echt merken.

Martin.