Dramatisch duivenweekend met topuitslag op Laon.

De kop van dit verhaal is negatief met uiteindelijk een positieve wending. Maar die positieve wending ontstond pas toen het uiteindelijk om de duiven ging. En dat is de duivensport 2018 als je ziet wat het kost en wat het oplevert dan ben je eigenlijk niet goed bij je hoofd om nog aan dit spelletje mee te blijven doen. Maar je hoopt altijd op beter en die duif in je hart zal wel nooit verdwijnen dus aanvaard ik bijna alles in de hoop op verbetering. Ik hoop dus op een eerlijke duivensport met kansen voor iedereen.

Een grote bron van ergernis was dit weekend (voor denk ik iedere dagfond liefhebber in Zuid-Holland) het besluit van de LC om de duiven in Issoudun niet te lossen. Ik begrijp dat het geen simpele klus is voor de LC om het goed te doen maar te voorzichtig zijn is ook een ramp. Er gaat bijna geen vlucht meer op tijd (vroeg) los en dat is niet altijd goed .Ik heb het gevoel en nogmaals dat is mijn gevoel dat onze LC hun oren veel te veel naar het IWB laten hangen. Deze heren zien altijd wel ergens een mistbank en een lage bewolking en ik heb het IWB al eens flink aangepakt in een column voor het Spoor der Kampioenen. Ze kregen voor mij toen een brevet van onvermogen toen ze achteraf de mooiste vlucht van het jaar af wilde lassen omdat het te heet was.(Zelfs voor oude ervaren duiven) Gelukkig luisterde toen geen enkele LC in Nederland naar hun advies en kregen we in heel Nederland een prachtige nalijn vlucht.! Toen kon je wekelijks hun adviezen lezen op TT maar nu zien we niet meer over wat (voor beren en wolven) ze onze LC adviseren.

Het is in en in triest als je ziet hoe een concours vanuit Argenton ( met duizenden duiven) die over Issoudun zijn gevlogen (het was daar prachtig weer) en ook langs een mistig( lage bewolking) Parijs zijn gekomen. En uiteindelijk een prachtig concours is geworden. Het concours stond 50 minuten open en was een echte mooie dagfondvlucht. Het is ook in en in triest als je foto’s op PIPA ziet van de Belgische overwinnaars die ook allemaal langs Parijs zijn gekomen en zonder kleer scheuren thuis zijn gekomen.

Onze LC heeft dus een verkeerde beslissing genomen om niet te lossen afgelopen zaterdag in Issoudun maar dat neem ik ze niet kwalijk, iedereen maakt fouten. Wat ik niet kan begrijpen is het uitwijken naar Laon. Je wijkt dus uit naar Laon om de volgende dag uit de buurt van het slechte weer te komen. Als dat een trend wordt dan hoeven we zo dadelijk dus op vrijdag niet meer in te korven als er Zaterdag slecht weer in Frankrijk wordt voorspeld. Want dat is nu precies wat de lossing commissie doet ze anticiperen op een voorspelling van de volgende dag en dat is fout. We kunnen tegenwoordig aardig zelf zien wat de weersomstandigheden ter plaatse zijn. Ik heb zondagmorgen in alle vroegte gezien dat het slechte weer (regenfront) om 7 uur nog niet in Tours was en om 10 uur nog niet in Orleans. Ik vind dat uitwijken een dag van te voren niet goed.Als je het toch doet ga dan naar een losplaats dichterbij waar je er nog wel een fondvlucht van kunt maken. Dan zijn we Zondag dus in Laon en dan kan ik echt niet begrijpen dat de duiven van Peronne ook nog apart gelost worden. Hier zie je duidelijk dat het belang van de duiven niet voorop wordt gesteld maar van invloedrijke punten jagers. En dan gaan de duiven die vrijdag zijn ingekorfd ook nog los voor de duiven die al drie dagen in de manden zitten. Wat mij betreft onbegrijpelijke acties.

Net zoals ik niet begrijp dat de duif van Peter van de Merwe die met Noorden wind bijna 50 km los vliegt op 8587 duiven gewoon op de uitslaglijst blijft staan.Dit is onmogelijk met Noordenwind alleen met Zuid-Oosten wind kan een duif extreem los vliegen.Met Noordenwind is dit onmogelijk maar op jezelf (Peter vd Merwe top presterend) ruim 40 minuten vooruit vliegen op een vlucht van 250 km is ook onmogelijk.

Het was een dramatisch duivenweekend voor alle duivenliefhebbers die te maken hebben met gezinsleden( vrouwen en kinderen). Als het een trend gaat worden dat we moeten wachten en wachten tot alle lage bewolking is verdwenen en de omstandigheden zo goed zijn dat er 100% zeker geen enkele obstakel onderweg meer aanwezig is dan gaat dat heel veel leden kosten. Een vrouw die niets(of weinig) met duiven heeft zal het spuug en spuug zat worden en dat uiteindelijk ook laten blijken. En dat houdt geen duivenliefhebber op lange termijn vol (als hij tenminste getrouwd wil blijven).

Gr Martin