De kop is er weer af

Vandaag zijn we weer gestart met het nieuwe seizoen 2023.We waren van plan (eind seizoen 2022) om dit jaar met de helft duiven minder te gaan vliegen. Doordat onze vrienden Kees en Pascal zijn gestopt met de actieve duivensport( gezondheid Kees) hebben we besloten om enkele jaarling duiven van hen vanuit Ammerstol over te wennen naar Krimpen aan de Lek. Ook onze plannen om in de toekomst weer aan de grote fond vluchten te gaan mee doen heeft ons doen besluiten om dit jaar de hok bezetting op het oude niveau te houden.

We gaan dit jaar ook met een aantal duiven meedoen aan wat grote fond vluchten. Onze focus komt dit jaar dus helemaal op de dagfond en grote fond te liggen. De oude duiven zijn pas begin Maart gekoppeld en hebben gewoon gekweekt en staan dus eigenlijk net pas op weduwschap. We hebben onze duiven dit jaar voor het eerst verduisterd zitten om straks op de fond vluchten te kunnen pieken. Ook hebben wij dit jaar nog geen duiven ingekorfd of afgericht.

Vrijdag voor het inkorven heeft Pascal ze een klein lap vluchtje gegeven en Pascal zag onze duiven alleen maar hoger gaan vliegen maar niet als speren richting huis gaan zoals goed opgeleerde duiven horen te doen.

Het was dus letterlijk een vuurdoop vandaag waar we niet echt hoge verwachtingen van hadden. Alleen hun gezondheid en trainingslust gaf ons het vertrouwen om ze toch gewoon niet opgeleerd in te korven.

De Zuid-Hollandse duiven ( een dikke 30.000 ) werden vanmorgen allemaal tegelijk om 10.15 uur gelost in Lennik (125 km), met hier prachtig weer en een mooi tegen windje. Rond kwart voor 12 betrokken Jochem en ondergetekende onze post met allebei een Figurita in de hand. Even voor 12 zagen we een duif prachtig mooi komen aansteken uit de goede richting en al snel zagen we aan het witte kopje dat het er een voor ons was.

Het was een zusje van onze “539” die nog even een paar ererondjes maakte en tenslotte precies om 12.00 uur werd geconstateerd. Twee minuten later valt er dan weer een oude duivin en weer 2 minuten later vallen er 2 tegelijk waaronder “Hannah”, onze beste duivin van het hok. Verleden jaar 2 eerste prijzen op de dagfond waaronder een TT vermelding. Dan komen de duiven toch nog redelijk naar huis maar flink wat jaarlingen waren te laat ,wat ook te verwachten was. In de kring vliegen onze duiven tegen 2063 duiven.17-31-80-85-92-93-127-167-185-196 etc. 52/20 Al met al een heel redelijk resultaat gezien de omstandigheden.

Een leuk voorval dit weekend!

Ik kreeg net ook nog een leuk berichtje van Paul Cauwenberg uit Breda.

Ik kwam met Paul in contact ruim 2 jaar terug. Paul had me om advies gevraagd betreffende zijn hok. Hij speelde toen samen met  Willy van de Goorbergh onder de naam vd Goorbergh/Cauwenberg.

Nadat ik Paul had geadviseerd omtrent het plaatsen van een nieuw “van Zon dak”, babbelde we nog wat verder over duiven. Paul liet me enkele duiven zien en ik constateerde tijdens het duiven melken dat Paul een topliefhebber is. Ik was nieuwsgierig naar “Miss Unbelievable” omdat ik er een (in geteelde) kleindochter van had zitten die ik bij Arnold Kok en zoon uit IJsselmuiden had aangeschaft.

Toen Paul mij “Miss U” overhandigde was ik stomverbaasd. Wat een klasbak, nu weet ik dat duiven vergelijken bijna niet mogelijk is maar deze duivin kan ik rustig benoemen tot één van de beste duiven die ik ooit in mijn leven heb vastgehad (en dat zijn er een paar). Zelden zo een perfecte “dagfond” duif gezien en ze hadden er nog volop broers en zussen van zitten ook. Die ook nog eens goed kweekten. (Vader en moeder van “Miss U”zijn beiden gekweekt door de onlangs plotseling overleden Henri van de Berg IJsselmuiden.)

Ik bezwoer Paul en Willy om deze duivin nooit te verkopen en hun hele hok rondom deze duivin verder uit te bouwen. En alle andere topduiven met dit lijntje duiven te kruisen. De volgende dag belde ik Paul op en deed hem een voorstel om mijn beste vliegdoffer “de 539” en “Miss U” voor een paar eieren bij hem samen te zetten. Dat werden we eens en in de herfst 2021 werden hier 2 blauwe laatjes geboren uit dit koppel eitjes. Ik noemde ze”Kefas”en “Talitha Kum” en ben zelden zo blij geweest als met deze twee duiven.

Verleden jaar heb ik onze”Brutus” bij Paul gebracht en kwamen er uit deze samenzetting 4 eieren deze kant op. Ook kocht ik deze zomer 4 jonge duiven van Miss U met hun “Nero”, een doffer die Paul als pieper had uitgezocht bij Gerard Koopman. Ik heb al regelmatig gehoord (van topspelers) dat mijn duiven super pakten op het soort van Gerard Koopman, maar wat hier uitkwam was mijn inziens zó goed, dat ik deze 4 late duiven dit voorjaar direct op mijn beste stamduiven duiven heb gekoppeld.

Een jonge doffer uit dit koppel staat nu tegen “Sara”en een andere tegen “Hennie”, mijn absolute basis kweekduivinnen. Eind dit jaar besloot Willy van de Goorbergh de handdoek in de ring te gooien en werden de duiven verkocht. Paul ging alleen verder en er werd een verkoping georganiseerd door GPS Auctions. Op de verkoping van de vliegduiven kochten we één duif. Een blauwe duivin, gekweekt uit een broer “Miss U”, die gekoppeld stond op een dochter “Miss U”( Contessa).  Dit kleine geblokte blauwe duivinnetje liet als jaarling op de loodzware Chateauroux 2021 al zien wat ze in huis had.

Toen de kwekers onlangs verkocht werden kochten we “Contessa” (dochter miss U) en “Miss U” zelf. Het moge duidelijk zijn dat dit lijntje een hele grote invloed op mijn eigen stammetje zal gaan krijgen.

We kijken er verwachtingsvol naar uit.

Paul debuteerde dit weekend als solist duivenmelker en ook nog eens in een nieuwe club. We waren woensdagavond op bezoek bij Paul en de verwachtingen waren hoog gespannen,veroorzaakt door het gedrag van zijn weduwnaars. Kortweg zijn doffers waren prima in orde.

In Brabant 2000 werd er vanuit Biergies gevlogen en Paul maakte een werelddebuut door met 21 doffers mee de 1e prijs te winnen in zijn cc tegen 802 duiven en de 1e in het rayon tegen 3173 duiven maar ook de snelste duif te hebben van de hele lossingsgroep van ruim 8000 duiven.

En dat deed een jaarling zoon uit “Nero” en “Miss U”, een broertje van de 4 duiven die hier dit jaar tegen mijn beste kwekers zijn gekoppeld.

Een leuke bemoediging van mijn keuze zullen we maar zeggen.

Fijn weekend en tot volgende week,

Martin.