De laatste jonge duivenvlucht zit er weer op en we sluiten daarmee het vliegseizoen 2018 af. Een seizoen waar we met een goed gevoel op terug kijken. We hebben al jaren terug onze focus op de dag fond gelegd. Niet omdat we andere disciplines niet leuk vinden maar omdat we in Berkenwoude volstrekt kansloos waren. Toen we naar Krimpen a/d Lek verhuisde hoopte we op beter maar ondertussen weten we dat het ook hier een kansloze missie is om in groot verband op alle disciplines die tellen voor een generaal kampioenschap goede prestaties neer te zetten. Bij massa ,wind en ligging kunnen we tegenwoordig nog een factor toe voegen en dat is waar en in welke auto worden je duiven gestopt. We zullen het (helaas) dus alleen moeten doen met de dag fond en de wat verdere jonge duiven vluchten. Daar focussen we ons op en daar gaan we voor. En dat is goed gelukt in 2018 en we kunnen tevreden zijn. We zijn als 4e geëindigd op afdelingsniveau op deze discipline. En we hoeven alleen de families v.d. Merwe en Verkerk voor te laten gaan voor het keizerkampioenschap. En dit nadat ik mijn beste duif “Sara”( met nog twee dag fond vluchten te gaan) van het vlieghok heb gehaald en op het kweekhok heb gezet. Ook de laatste 3 jonge duivenvluchten kwamen mijn duiven gewoon super goed maar deze afstanden zijn niet van dien aard dat je het verschil kunt maken. Ik denk zelfs dat snelle duiven( vitesse/midfond soort) met gemak het tegenwoordige jonge duivenprogramma tot het einde kunnen spelen.
Wat ik een hele mooie ervaring heb gevonden is het filmen door Jos Voortman (koerier duivenfilms)van de laatste drie jonge duivenvluchten. We zien dan hoe mooi en gedreven mijn jonge duiven wekelijks terug komen van deze vluchten. Ik verzorg mijn oude en jonge duiven wekelijks op dezelfde manier en speel op club niveau altijd en iedere week super. Mijn oude duiven komen wekelijks om dat ze volwassen zijn nog gemotiveerder uit de lucht stuiteren. Zit je in de ene auto dan vlieg je top in groot verband en zit je in de andere auto dan vlieg je gewoon middenmoot of slecht in groot verband. Terwijl de duiven steeds op dezelfde gedreven manier aan komen vliegen. Nu ook weer ,deze laatste jonge duiven vlucht zitten hier alle jonge duiven bij elkaar in dezelfde auto en van enig overwicht van rayon B is geen sprake meer. Sterker nog ik zit voor heel Gouda en ben de eerste van de hele kring die 3 duiven heeft geconstateerd .Ga hier niet verdere over uit weiden maar hoop dat er eindelijk eens wat ogen worden geopend.
Jos was zaterdag mooi op tijd gearriveerd en na de koffie hebben we eerst nog wat details betreffende het hok gefilmd. De duiven waren om 8.45 in Melun gelost en toen we hoorden dat in afd. 7 de eerste duiven op de nalijn rond de 1500 meter maakten kon Jos rond één uur zijn positie innemen. Lang hoefde hij niet te wachten want enkele minuten later kwam er een jonge doffer aan scheuren die niet veel later net naast de klep landde en daar weer even later op sprong. Op 13.04 stond hij genoteerd op het systeem. Amper een minuut later kwam zijn nestligger aan duiken, een minuut later stond nummer 3 genoteerd en weer een minuut later stond nummer 4 op de teller. Dan hebben we een klein gaatje maar dan komt de trein op stoom en komen alle 56 duiven achter elkaar in stijl naar huis toe vliegen. We bleken even later de 1e gemelde in het NIC Lekkerkerk te zijn. De eerste 2 duiven bleken zonen te zijn van mijn “Witpen Havenith” kweker, twee nestmaats dus en halfbroers van “Brutus”.Mijn 5e duif was een zoon van “Brutus”en toen even later Martin Borsje belde om te zeggen dat hun eerste duif ( T. Hubers 15e sector) een kind was van onze samen kweek ( Havenith x dochter Super Mario v.d. Made en zn.) wist ik het zeker, het was weer eens een” Havenith” dag vandaag.
Uitslag was Gouwe en Ijssel Melun rayon 386 d 1-4-5-9-30-31-35-55-56-57-64-65 enz.
afd 5 8129 d 20-41-50 enz. 56/33.
sector 8893 d 20-41-50 enz. 56/34.
Het was een mooie duivensportdag en een mooie afsluiting van het seizoen 2018.
Fijne zondag,
Martin.