Deze week hebben we onze oude duiven thuis gehouden. We hebben lang getwijfeld maar donderdag toch besloten om niet in te korven. De weersverwachting was niet echt goed te noemen en aangezien we volgend weekend de laatste NPO vlucht nog willen spelen, hebben we gepast voor de laatste midfondvlucht. Het risico was te groot dat onze duiven over zouden blijven staan en dan zondag naar huis zouden komen. We spelen graag een midfond vlucht als training voor een dagfondvlucht maar dan wel met redelijk normaal weer. En aangezien wij woensdag moeten inkorven voor Argenton was het risico te groot.

Dus zijn we zaterdagmorgen maar naar België gereden met alle oude duiven en die konden dan mooi voor de jonge duivenvlucht weer thuis zijn. De jonge duiven werden pas om 13.00 uur gelost en kwamen goed naar huis. Zoals ik al eerder schreef van enige vorm van competitie is hier geen sprake meer. Volgend jaar gaan de jonge duiven alleen nog mee om ervaring op te doen en stellen we geen klok meer. Waar we nu mee bezig zijn met het jonge duivenspel is appels met peren vergelijken. Het jonge duivenspel is een doorgevoerde specialisatie geworden. Daarvoor moet je veel duiven kweken, heel hard werken en ook spelen met de daarvoor geschikte snelheidsduiven. Ik heb dat soort duiven niet en heb er ook geen plaats voor.

Mijn jonge duiven staan er zo dadelijk wel weer als er persoonlijke duif kwaliteiten aan te pas komen. Dus op de verdere en wat moeilijkere jonge duiven vluchten. Mijn jonge duiven vliegen volgend jaar als jaarling 6 dagfondvluchten en dan zie ik niet één van die jonge duiven die nu zo hard vliegen terug op de lijst.

De duivensport verandert drastisch en specialisatie gaat steeds meer hoogtij vieren op dit moment.

Daarnaast hadden we ook een koppeltje (2) duiven meegegeven op Bergerac. Toen die gisteren gelost werden om 13.30 uur wist iedereen al dat er duiven midden in de nacht thuis zouden komen. We hebben gisteravond laat nog buiten gezeten en zijn rond 12.00 uur gaan slapen. Het was toen pikdonker en hier onmogelijk voor een duif om te landen.

Rond 4.00 uur ging ik weer naar buiten en het was toen nog stikdonker. Even na 4.00 uur op compulive gekeken en zag toen dat er al heel wat duiven gemeld waren. Er waren gewoon heel de nacht door duiven thuis gekomen. Geweldig als een duif dit doet en durft maar het blijft voor een duif een levensgevaarlijke actie. Mijn mening is probeer vooral om nachtvliegen te voorkomen. Ik heb niets tegen overnacht vluchten en vluchten zoals dit jaar st Vincent vind ik geweldig, maar een duif hoort als het donker is in zijn hok of op een dak maar niet in de lucht.

Onze 1e getekende (dat was de doffer) vloog een middenmoot prijs en de duivin was net te laat. Gelukkig weer allebei heel thuis en samen op hun jonkie.

Op naar de laatste ouden duiven vlucht Argenton,

we kijken er naar uit!!